hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Gyógyítás

Plazmaágyú válthatja le a fogorvosi fúrót

Alacsony hőmérsékletű plazmasugarakkal néhány másodperc alatt nagyon hatékonyan, és fájdalommentesen kiirthatók a fogakat megtámadó baktériumok – állapították meg német tudósok.
A lipcsei Leibniz-Institute of Surface Modifications intézet, és a hamburgi Saarland egyetem kutatói két baktériummal, a fogszuvasodás leggyakoribb okozóinak számító Streptococcus és Lactobacillus casei különféle mutánsaival kísérleteztek. 6, 12, és 18 másodpercre tették ki a baktériumokkal fertőzött szöveteket a plazmasugárnak;  utóbbit a mikrobáknak csupán egy tízezrede élte túl, a plazma azonban nem okozott kárt a fogakat felépítő szövetben.
 
A baktériumok vékony filmréteget hoznak létre a fog felületén, megtámadják a fogzománcot, majd azon átjutva a fog anyagában tenyésznek tovább.  Az eredmény a lyukas fog, aminek a kezelése körülményes és fájdalmas fúrással jár. A plazmakezelés azonban hatékonyan, és fájdalom nélkül kiirtja a baktériumokat és a már megfertőzött szövetet is elpusztítja, így a német kutatók szerint, előbb-utóbb átveheti a fogorvosi fúró szerepét, és a megelőzésben is nagy szerepet játszhat.
 
A plazma az anyag negyedik halmazállapota a szilárd, a folyékony és a gáznemű mellett. Akkor jön létre, amikor az anyagot alkotó atomokról leszakadnak az elektronok, amelyek az ionizált atomokkal keveredve, de azok között szabadon mozogva alkotják a plazmát. Ebben a furcsa állapotban az anyag elektromosan vezetővé válik, az elektromágneses mezőkkel is kölcsönhatásba lép, a viselkedése és fizikai tulajdonságai teljesen megváltoznak.
 
A probléma az, hogy a plazmát sokáig csak nagyon magas hőmérsékleten, 10 ezer fok felett sikerült előállítani (itt állnak csak rendelkezésre olyan energiák, amik leszakítják az elektronokat az atommagokról), amit semmilyen szilárd anyag nem képes elviselni, ezért általában mágneses terekkel kezelték a plazmát a kísérletekben. A német kutatók azonban minden eddiginél hidegebb, alig 40 Celsius-fokos plazmát hoztak létre, amit már az orvostudomány is képes széles körben felhasználni (a forró plazmát eddig csak műtéteknél, lézer helyett használták). A kutatók becslése szerint 3–5 éven belül elkészülhetnek a miniatűr plazmaágyú prototípusával, ami  forradalmasíthatja a fogászatot.
 
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés