2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Egy nő reformálta meg az egészségügyet az ókorban

Agnodice, az ókori görög női gyógyító és bába kiemelkedett az ókori görög világ gyógyítói közül rendkívüli szakmai hozzáértése és bátorsága révén. Igazi különlegessége abban rejlett, hogy az akkori társadalmi normák és korlátok ellenére merész és páratlan lépéseket tett a nők egészségügyi ellátásának javítása és a szülészet terén. A Magyar Hírlap írása.

A történet szerint, Agnodice Athénban élt, ahol a nőknek tilos volt a gyógyászat tanulása. A Kr. e. 4. századi Athénban a nők helyzete jelentős korlátokkal és társadalmi hátrányokkal járt. Az ókori görög társadalmat szigorú hierarchia jellemezte, a nők alárendelt szerepet töltöttek be a férfiakhoz képest. Nem vehettek részt a politikai életben, nem szavazhattak és nem vállalhattak közszolgálati tisztséget. Az öröklés szempontjából is jelentősen korlátozott lehetőséggel bírtak, anyagi szempontból a nők gyakran függtek férfi rokonaiktól vagy férjüktől. Az oktatás terén is megkülönböztették őket. Általában nem jártak iskolába, és nem is tanulhattak. Inkább a háztartási és anyai feladatok ellátására nevelték őket, felkészítve őket a házasságra és anyaságra. A nőkkel kapcsolatos sztereotípiák és előítéletek is hozzájárultak a tiltáshoz. A férfiak gyakran úgy gondolták, hogy a nők nem alkalmasak a tudományos vagy orvosi munkára.

Azonban Agnodice nem hagyta magát megkülönböztetni. Elhatározta, hogy orvosi tudást szerez, de ehhez férfiruhába kellett bújnia, és rövidre vágatta haját. Titokban tanult, miközben más lányoknak a háztartásban vagy más tradicionális női szerepekben kellett részt venniük. Agnodice kiváló megfigyelő volt, és gyorsan sajátította el az orvosi tudomány alapjait.

Alexandriába ment, hogy a híres orvos, Herophilus mellett tanuljon. Herophilus orvosként egyedülálló anatómiai megfigyeléseket végzett az emberi testen, amelyek jelentősen hozzájárultak az agy, a szem, a máj, a reproduktív szervek és az idegrendszer megértéséhez. Agnodice férfi álarcban mindent megtanult, amit csak lehetett, és visszatért Athénba, hogy a gyakorlatba ültesse mindazt, amit tanult. A nők segítségére sietett, akik szégyenük miatt nem fordultak férfi orvosokhoz. Egy olyan társadalomban, amely minden formában értékelte a női szerénységet, sok nő megtagadta a férfi orvost, hogy levezesse a szülést, és ezért belehalt a szülésbe.

 

A teljes írást ITT olvashatja

(forrás: Magyar Hírlap)

cimkék

hirdetés

Könyveink