hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

PIP-mellimplantátum: sérülés okozásáért emeltek vádat

Nem szándékos sérülés okozásért emelt vádat a marseille-i ügyészség a PIP-mellimplantátumot gyártó francia cég alapítója ellen.

Jean-Claude Mast csütörtökön vették őrizetbe, majd közel három órás kihallgatását követően 100 ezer eurós, egy éven belül fizetendő kaució fejében szabadlábra, de állandó rendőri felügyelet alá helyezték, valamint megtiltották neki, hogy elhagyja Franciaországot. A 72 éves cégalapító ellen nem szándékos sérülés miatt emeltek vádat, a nem szándékos emberölés vádját illetően csak tanúként jelölték meg – közölte pénteken ügyvédje, Yves Haddad.

Philippe Courtois, mintegy 1300 PIP-mellimplantátumot viselő francia nőt képviselő egyesület ügyvédje szerint a vádemeléssel az ügyészség elismerte, hogy ezek a nők áldozatok, s ez nagy megkönnyebbülést jelent számukra. Az ügyvéd ugyanakkor meglepődésének adott hangot amiatt, hogy Mas egyéves haladékot kapott a kaució megfizetésére. "Várom a részleteket a rendőri felügyelet körülményeiről, hogy biztosak lehessünk abban, hogy nem hagyja el Franciaország területét" – hangsúlyozta Courtois. Hozzátette: "az ügy kulcskérdése az lesz a szakértők számára, hogy megállapítsák, van-e összefüggés a franciaországi rákos megbetegedések és a PIP-gél között".

Alexandra Blanchere, egy másik, kétezer PIP-mellimplantátumot viselő nőt és azok hozzátartozóit tömörítő egyesület elnöke viszont "elégtelennek" tartja az ügyészség döntését. Szerinte "ennyi áldozattal és kárral, ez nagyon kevés". "Jobban szerettem volna, ha fogva tartják. Az nem lehet, hogy ez az úr szabadon járjon-kelljen" – fogalmazott az egyesület vezetője, s jelezte, hogy találkozót kért az üggyel megbízott vizsgálóbírótól.

Franciaországban eddig húsz rákos megbetegedést jelentettek PIP-mellimplantátumot viselő nőknél, közülük ketten meghaltak. Az egészségügyi termékekkel foglalkozó hivatal (AFSSAPS) azonban semmilyen közvetlen összefüggést nem állapított meg a daganatos megbetegedések és a mellbetét viselése között. A hivatal összesen 16 olyan esetet talált, ahol rosszindulatú emlődaganat alakult ki, négy esetben viszont a rák nem az emlőben fejlődött ki; 1143 szakadást és 495 gyulladásos reakciót is tapasztaltak.

A Poly Implant Prothese (PIP) francia cég 72 éves alapítója nem jelent meg a nyilvánosság előtt a botrány kitörése óta. Kihallgatásán azonban elismerte, hogy a szakadásveszélyes mellimplantátumokhoz engedély nélküli szilikongélt használt, de tagadta, hogy annak toxikus hatásai lennének. Azt állította, hogy a PIP-gél olcsóbb volt és jobb minőségű, mint más szilikongélek. Jean-Claude Mas ellen Franciaországban egy másik eljárás is folyik "csalás minősített esetének" gyanújával.

Az 1991-ben alapított és 2010-ben csődöt jelentett PIP egy időben az ágazat harmadik legnagyobb cége volt. Mellimplantátumainak 80 százalékát latin-amerikai országokba, Spanyolországba, illetve Nagy-Britanniába exportálta. Becslések szerint jelenleg a világon 400-500 ezer nő visel PIP-mellimplantátumot.

A problémát az okozza, hogy a gyanú szerint a nem engedélyezett gél, amely tízszer olcsóbb, mint az egészségügyi előírásoknak megfelelő anyag, a francia hatóságok vizsgálata szerint öt százalékkal megnöveli az implantátum borításában a szakadás kockázatát, ennek következtében a környező szövetek gyulladását és a szilikon szivárgását. A betéteket 2010 elején visszahívták a piacról.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink