hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Hazai műtétek ezreire lesz szükség a PIP miatt

Bár már két hét telt el azóta, hogy a hazai lapok is sűrűn cikkeznek a kétséges minőségű PIP-mellimplantátumok beültetéséről, még mindig csak ígérik az érintett hazai nők tájékoztatását.

Mint hírül adtuk 2001 és 2010 között Magyarországon is mintegy 4700-5000 nőnek ültettek be PIP-implantátumot. Ez a francia termék utóbb arról vált hírhedtté, hogy egy részükbe olcsó ipari szilikont töltöttek, s e gyártmánynál a kiszakadás veszélye is jóval nagyobb a szokásosnál. Korábban már azt is jeleztük, hogy a fejleményeket az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal követi, s a francia hatóságok vizsgálati eredményei alapján ők foglalnak majd állást a teendőkről.

Az útmutató azonban még mindig csak készül, az  MTI Hírcentrum úgy tudja, hangzott el szombaton az m1 Híradójában, hogy az érintetteket napokon belül tájékoztatja az egészségügyi kormányzat. Az azonban még nem dőlt el, hogy a beépített selejtes eszközök cseréjét ki finanszírozza?

A Híradó úgy tudja, Franciaországban minden PIP-implantátumműtét költségét az állam állja, mivel a páciensek nem tudhatták, hogy selejtet ültettek a testükbe. Az [origo] úgy tudja, állami pénzen távolítják el Nagy-Britanniában is a kiszakadásra hajlamos francia mellimplantátumokat azok esetében, akiknek az állami egészségügyben ültettették be azokat. Egyúttal a kormány felszólította a magánklinikákat, hogy ők is cselekedjenek hasonlóan. A német és a cseh egészségügyi minisztérium is javasolja az implantátumok eltávolíttatását.

(forrás: MedicalOnline, [origo], hirado.hu, MTI)
hirdetés

Könyveink