hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Hibás implantátumok: aligha számíthatnak kártérítésre a magyar nők

Nincs nagyon kit perelni, így aztán nem is érdemes a kártérítéssel számolniuk a magyar nőknek a hibás PIP-implantátumok ügyében – mondta a Népszabadságnak Simon Tamás ügyvéd.

A szakember szerint a gyártót terheli a végső felelősség terméke minőségéért, ám a cég azóta megszűnt, így a garanciában vállalt kötelezettségét nem lehet számon kérni rajta. A társaság biztosítója pedig elhárítja a helytállást, mondván, hogy bűncselekményre, hamisításra a felelősségbiztosítás nem érvényes.

A francia szépészeti termékről tavaly derült ki, hogy az implantátumok egy részébe olcsó ipari szilikont töltöttek, s e gyártmánynál a kiszakadás veszélye is jóval nagyobb a szokásosnál. A francia hatóságok a botrány kirobbanásának pillanatában, tavaly márciusban bezáratták a céget és visszahívatták az addig kereskedelmi forgalomba került, de még be nem ültetett implantátumokat. A cégvezető, Jean-Claude Mas ellen már két eljárás is folyik „csalás minősített esete” és „nem szándékos emberölés” vádjával. Csak a PIP-implantátumot viselő nőktől eddig több mint 2500 feljelentés érkezett ellene. Kiszivárgott értesülések szerint a cég négy-hat munkatársa számíthat arra, hogy csalás miatt kezdeményezik a felelősségre vonásukat.

Magyarországon eddig két per indult a terméket forgalmazó gyár disztribútora, a Vidal Medical Kft. ellen: az egyikben nem ítélte meg a bíróság a kártérítést, a másik eljárás még folyamatban van – tudta meg a Népszabadság.

A Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság ajánlást adott ki tagjainak. Ebben az áll, hogy aki igényli az eszköz eltávolítását, annak csak a legszükségesebb költségeket számolják fel. Szakemberek véleménye szerint ez azt jelenti, ha valaki eltávolíttatja és egyben egy másikkal pótoltatja is a régi implantátumot, az átlagos 800 ezer-egymillió forintos műtéti költségnek körülbelül a feléről kaphat számlát. Ugyanakkor fölhívják a figyelmet arra is, hogy a szakmai ajánlások szerint csak ajánlott, de nem feltétlenül szükséges a csere. Attól függetlenül egyébként, hogy a testében ki milyen implantátumot visel, ajánlott a félévenkénti orvosi kontroll.

Danó Anna
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink