hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Piacra dobnák a polgárok egészségügyi adatait

Az NHS brit egészségügyi hivatal összegyűjtené, majd - biztosítótársaságok és gyógyszergyártók számára - értékesítené a szigetország összes lakójának egészségügyi információit – írja az SG.hu.

Az elképzelésről a The Guardian számolt be és óriási felzúdulást váltott ki. Az ötlet lényege, hogy az NHS létrehozna egy anonim online adatbázist, ahol az emberek különböző betegségekkel és egészségügyi kockázatokkal (pszichés problémák, rák, ivási és dohányzási szokások stb.) kapcsolatos adatait gyűjtenék össze a háziorvosok és a kórházak aktáiból, melyeket digitalizálnának majd eladnának. Korábban még soha nem történt olyan, hogy egy nemzet összes lakosának teljes kórtörténetét egy helyen tárolták volna.

A program támogatói azzal érvelnek, hogy az új platform felgyorsíthatja a gyógyászat fejlődését, könnyebben kiszűrhetők a mellékhatások, és ezáltal életeket menthet, az adatvédelmi szakemberek ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki a túlzott és átfogó adatgyűjtés miatt. A kritikák között van, hogy senki sem tudja majd, kik férhetnek hozzá a személyes információihoz és azokat miként használják fel. Az adatbázis a tervek alapján már a nyáron elérhető lesz a világhálón és az ott tárolt fájlokhoz hozzáférést szerezhetnek az egyetemi kutatóintézetek, a biztosítótársaságok és a gyógyszergyártók olvasható az sg.hu-n.

(forrás: SG.hu)
hirdetés

Könyveink