2024. április. 24., szerda - György.

Az adatbányászat haszna

Két gyakran használt szer, a koleszterincsökkentő pravastatin és az antidepresszáns paroxetine kombinációja megemeli a vércukorszintet – bizonyosodott be egy komplex vizsgálat révén, amelyben a kiinduló adatokat úgy szerezték, hogy az amerikai gyógyszermellékhatás-jelentő rendszert böngészték át szoftverjük segítségével a Stanford Egyetem kutatói.

Nicholas Tatonetti és Russ Altman az FDA által működtetett gyógyszermellékhatás-jelentő rendszer (Adverse Event Reporting System/AERS) adatbázisát használva olyan szerkombinációkat kerestek, amelyek hatására megemelkedik a vércukorszint. Egy kombináció – paroxetine + pravastatin – vércukorszint-növelő hatása kiemelkedett a többi közül, így azt tovább vizsgálták. Kooperációban a Harvard-i Egyetemmel és a Vanderbilt Egyetemmel, megnézték a három egyetemhez tartozó kórházak elektronikus orvosi nyilvántartásában azoknak a pácienseknek az adatait, akik mindkét szert kapták. A kombináció az ő esetükben is megnövelte a vércukorszintet – különösen azokban a betegekben, akik már diabéteszesek voltak.

Ezután a kutatók folytatták a vizsgálódást, és egérkísérleteket is végeztek, amelyek szintén alátámasztották az eredményt.

Ahogy arról a New Scientistben Peter Aldhous beszámol, Tatonetti és Altman becslése szerint az USA-ban 2009-ben 715 000 ember kapta együtt a két szert.

Jelenleg még nem tudni, a kombináció milyen mechanizmussal növeli a vércukorszintet; önmagában egyik szernek sincs ilyen hatása, és más szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (mint amilyen a pravastatin), illetve más sztatin együttadása sem vált ki vércukorszint-növekedést.

A kutatás – amely a Clinical Pharmacology & Therapeutics júliusi számában jelent meg – adatai szerint a paroxetine+pravastatin kombináció átlagosan 19 mg/dl (1.0 mmol/l) vércukorszint-növekedést, míg a már cukorbetegeknél 48 mg/dl (2.7 mmol/l) vércukorszint-emelkedést okoz.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)