hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Joghézagban épülnek az egészségügyi adatmegosztók

Amikor hozzájárulást adunk egészségügyi adataink kezeléséhez, akkor milyen tényezőket kellene figyelembe vennünk? – teszi fel a kérdést a tisztességesadatkezelés.hu.

Egyre gyakrabban jelenik meg a sajtóban híradás arról, hogy egy kisebb térségben, kórház környékén helyi intézményközi számítógépes rendszert helyeztek üzembe, amely elektronikusan összeköti a házorvosokat, a rendelőintézeteket és a kórház telephelyeit. A rendszerek célja, hogy a páciensek személyes adatait elérhetővé tegye az egészségügyi személyzet szélesebb köre számára.

E rendszerek közös jellemzője, hogy a páciensek a rendszer működéséről semmilyen felvilágosítást nem kapnak. Néha egy írásos beleegyező nyilatkozatot tesznek a páciens orra elé, de a döntéshez sem megfelelő tájékoztatás, sem elegendő idő nem áll rendelkezésre.

Ezért a cikk szerzője a továbbiakban összefoglalja azokat a fontosabb kérdéseket, amelyek alapján az érintettek dönthetnek egy-egy hozzájáruló nyilatkozat aláírásáról, ha pedig ilyen nem volt, akkor a rendelkezésre álló jogi eljárásról, tiltakozásról.

hirdetés

Könyveink