hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Pécsett marasztalják a német orvostanhallgatókat

A bielefeldi evangélikus kórházban szerzett helyet a gyakorlati képzésre a német nyelven tanuló orvostanhallgatóinak a pécsi egyetem – írja a NOL.

Az idén 50 milliárd forintból gazdálkodó Pécsi Tudományegyetemnek (PTE) évente 4 milliárd forint bevételt hoz az angol és német nyelven folyó orvosképzés. A bevétel lényegesen nagyobb lehetne, ha csökkenne a lemorzsolódás.

A német évfolyamon a hallgatók alig 5-8 százaléka veszi át a diplomáját Pécsen, ugyanis a főképp Németországból érkező fiatalok túlnyomó többsége hazájában akarja befejezni tanulmányait.

Tudni kell – magyarázza a lap – , hogy Németországban a középiskolai eredményeik alapján jutnak be a fiatalok az egyetemre. Az orvosi karokon nagy a túljelentkezés, s aki a középiskolában valamelyik évet nem jelessel zárta, annak alig van esélye bejutni az államilag finanszírozott képzésbe. Mivel a fizetős németországi képzést sokan nem engedhetik meg maguknak, az egészségügyi pályára készülő német fiatalok gyakran más országok kevésbé drága orvosi fakultásaira jelentkeznek. Ha ott sikeresen befejezik a második évfolyamot, akkor van esélyük arra, hogy valamelyik németországi orvosi kar harmadik évfolyamán folytassák tanulmányaikat, állami finanszírozással.

Általában ez a stratégiája a magyarországi egyetemek orvosi karán tanuló német diákoknak is. A hallgatók – elmondásuk alapján – elégedettek az itteni oktatással, mégis visszatérnek hazájukba, mert az utolsó egyetemi években ki akarják építeni azokat a szakmai kapcsolatokat, amely segítenek abban, hogy pályájukat otthon kezdhessék elolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink