hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Lehet-e még az orvoskarból orvosegyetem?

Szükséges-e a pécsi orvosképzés újra önálló egyetembe szervezése? – teszi fel a kérdést a PécsMa cikke.

Súlyos anyagi helyzete miatt a napokban merült fel szakmai körökben – írja  a honlap –, hogy az egyetemi irányítás alatt lévő klinikumok a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) égisze alá kerüljenek, hasonlatosan a kórházakhoz.

A szerző a tervezet komolyságát azzal is igazolva látja, hogy már tiltakozott is ellene a neves pécsi professzor, Kellermayer Miklós által vezetett Magyar Egészségügyi Társaság is. Mint kiderül a professzor már az egyetemi integrációt is elhibázottnak tartja:

 - Önálló orvosi egyeteme volt Pécsnek, óriási tudósok kerültek ki innen, az ezredfordulón történt integráció azonban nem hozott előnyöket  – nyiltkozta a lapnak. – Sajnálatos módon idehaza csupán a Semmelweis egyetem őrizte meg önállóságát, holott nyugaton minden orvosi egyetem önálló gazdálkodási rendszer. A klinikumok, gyógyító intézmények leválasztása hatalmas hiba lenne, hiszen azokkal egységesen működik jól az oktatás.

A PécsMa megidézi az általános orvostudományi kar dékánját, Miseta Attilát, aki szerint nagyobb megrázkódtatást nem bír el a rendszer, csak óvatos átszervezésről lehet szó. Ezért Kellermayer professzornál óvatosabban fogalmaz, de az ő meglátása is az, hogy az orvosi kar kezébe nagyobb döntési jogosítványt és párhuzamosan nagyobb felelősséget kellene adniolvasható a pecsma.hu-n.

(forrás: PécsMa)

cimkék

hirdetés

Könyveink