2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Óvnak az online kapható fogászati termékektől

A brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) a fogorvosokat és a lakosságot is óva inti az interneten kapható fogászati termékektől, miután számos így értékesített hamisítványra bukkantak a közelmúltban az ország West Midlands régiójában.

Az MRHA több mint száz terméket foglalt le, köztük fényre szilárduló tömőanyagokat, réstágító tűket, fogtisztító szereket és kaparófejeket. Egyiken sem szerepelt az európai biztonsági szabványoknak való megfelelést tanúsító CE-jelzés, és nem volt hozzájuk használati utasítás sem.

Az MRHA egy balul elsült Ebay-vásárlást követő panasz nyomán kezdett vizsgálódni. A károsult vevő egy hordozható fogászati röntgengépet vásárolt, amelyen nem szerepelt a biztonsági tanúsítvány jelzése. A tesztek során a honlapon árult cikkek közül legalább az egyik veszélyesnek bizonyult. A tapasztalatok fényében az MRHA mindenkit óva int az egészségügyi, fogászati termékek online vásárlásától. A hivatal emlékeztet rá, hogy az ilyen termékeken jól láthatóan szerepelnie kell a CE-jelzésnek. Nem hiányozhat a csomagolás, illetve a használati utasítás sem. Emellett az egyedi azonosítószámra is figyelni kell – írja a Cosmetic Dentistry Guide szakmai hírportálra hivatkozva a hamisgyogyszer.hu.

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink