hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségpolitika

Őssejtügy: mindent tagad a kutató

Egyetlen dolgot kíséreltünk meg, halott anyagot visszafordítani az életbe – mondta a Magyar Nemzetnek adott exkluzív interjújában Julij Baltajtisz, akit a magyar hatóság azzal gyanúsít, hogy illegális őssejtkezeléseket végzett ötmillió forintért.

A 72 éves kutató három hónap előzetes letartóztatás után házi őrizetbe került, majd a rendőrök ismét előzetes letartóztatásba helyezték arra hivatkozva, hogy szökést kísérelhet meg. Julij Baltajtisz az ismert plasztikai sebész Seffer István 2007-ben megnyitott kaposvári őssejtkutató laboratóriumában tevékenykedett tudományos tanácsadóként. Célja volt a legtöbb halált okozó betegség őssejtterápiás kezelése. A professzorral Holló Gábor ügyvéd jelenlétében beszélgettünk.
 

A Nyírő Gyula Kórházban történt letartóztatással kapcsolatban Julij Baltajtisz azt állítja, nem követtek el bűntetett. Az elfogás napján az egyik moszkvai születésű betegtől vért vettek, mert tudni akarták, milyen vírus fertőzte meg. A páciens súlyos cukorbetegségben szenvedett, és krónikus fáradtságról is panaszkodott. Ebben az esetben szó sem volt semmilyen őssejtes vizsgálatról, hiszen a vérében lévő vírusok miatt ez nem lett volna hatásos. A kórteremben felhasználásra váró őssejtek sem voltak.


Az intézmény főorvosától volt engedélyük arra, hogy egy külön kórteremben a vizsgálatokat elvégezzék, hiszen a Nyírő Gyula Kórház és az IRM Magyarország Zrt. (az Institute of Regenerative Medicine rövidítése – a szerk.) között érvényes szerződés is volt. A kutató a Magyar Nemzetnek adott interjúban határozottan cáfolta, hogy őssejtkezelés történt volna. Mint mondta, nem készültek ilyesmire, s nem is folytattak ilyen terápiát.


 

MNO

 

cimkék

hirdetés

Könyveink