hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Egészségipar

Őssejtügy – Seffer szerint volt engedély a terápiás alkalmazásra

Állítása szerint az őssejtek terápiás felhasználására is volt engedélye Seffer Istvánnak, a csütörtök óta háziőrizetben lévő kaposvári plasztikai sebésznek – idézte az MTV Híradója a sebész telefoninterjújában szombaton elhangzottakat.

Seffer István szombaton a Napkelte című műsorban azt mondta: 2005 óta a szakhatósággal egyeztetve alakították ki a labort, amelyet két engedély és egy részletes szakhatósági leírás birtokában nyitottak meg. Az engedélyek őssejt tárolásra, kutatásra gyűjtésre és terápiás felhasználásra vonatkoztak, a dokumentumban felsorolt tevékenységre – fűzte hozzá.

A Budai Központi Kerületi Bíróság múlt héten szerdán helyezte előzetes letartóztatásba az őssejtkezeléssel kapcsolatban meggyanúsított négy személyt, egy amerikai, egy ukrán és két magyar állampolgárt, utóbbiak egyike Seffer István orvos.

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást; a gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer USA dollárt vagy 5 millió forintot fizettek.

Seffer István résztulajdonosa a korábban őssejtkutatásokkal foglalkozó IRM Magyarország Zrt.-nek, amely működtetője volt a Seffer és Renner Magánklinika egyik laborjának.

Korábban Zamecsnik Péter, Seffer István orvos védője szerint a Seffer és Renner Magánklinika – amelynek Seffer István testvére, Seffer Tibor az ügyvezető igazgatója – a kaposvári laboratóriumát bérbe adta az IRM Zrt.-nek, őssejttel kapcsolatos kutatásra, kezelésre 2007-ben. Akkor még az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélyével működtek, de ezeket az engedélyeket 2008 februárjában felfüggesztették. Ekkor Seffer István úgy döntött, hogy be kell fejezni ezt a tevékenységet, meg is indította az IRM-mel szembeni végelszámolást és a kaposvári laboratórium felfüggesztette ezt a fajta tevékenységet – mondta Zamecsnik Péter.

A rendőrség szerint több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést. Az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink