hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Egészségpolitika

Ismét előzetesben az őssejtügy gyanúsítottjai

Két hét házi őrizet után ismét előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Yurij Baltaytis professzort és asszisztensét, akik a gyanú szerint társaikkal együtt tiltott őssejtkezeléseket végeztek Magyarországon.
Az ukrán-amerikai professzor és laborasszisztense több mint három hónapot volt előzetesben, amikor a védő kérésére október végén a bíróság megszüntette a letartóztatásukat, és a nyomozás idejére házi őrizetet rendelt el — idézte fel az fn.hu. A FigyelőNet úgy tudja, a döntést azzal indokolták, hogy így megakadályozhatják a gyanúsítottak külföldre menekülését.

Yurij Baltaytis és Natalia K. ismételt letartóztatásának tényét Holló Gábor, a professzor ügyvédje szerda este megerősítette a távirati irodának.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást. A gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer USA-dollárt vagy 5 millió forintot fizettek. A rendőrség szerint a gyanúsítottak több helyszínen is végeztek illegális őssejtkezelést, miközben az ezt alkalmazó cégnek csak őssejt tárolására volt engedélye, értékesítésre és beültetésre nem.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink