2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Orvoshiány Belgiumban

Belgium 589 önálló településéből 232-ben az általános orvosok letelepedését elősegítő intézkedések ellenére is orvoshiány van.

Az INAMI országos egészségbiztosító adatai augusztus 1-jén nyilvánosságra hozott jegyzéke szerint Belgium orvoshiánnyal küzdő önálló települései közül 111 Vallóniában, 111 Flandriában és tíz a fővároshoz tartozó régióban található. A belga kormány 2006-ban létrehozta az Impulseo alapot, mely 20 ezer eurós vissza nem fizetendő támogatást nyújt az orvosi ellátást nélkülöző területeken praxist nyitó általános orvosok számára.

Eddig a pénzügyi vezetés ezt a támogatást az orvosi jövedelem részeként adózó jövedelemnek tekintette. Idén a képviselőház törvényjavaslatot fogadott el, és a támogatás adóját 16,5 százalékban rögzítették.

Az orvoshiány érzékelhetően nem csak a vidéki területeket érinti, hanem a Brüsszeli Régió tíz kerületét is sújtja. A flamand és a vallon területeken kívül, a németajkú közösség kilenc önálló településéből nyolc szerepel az INAMI által kiadott listán.

Az orvoshiánnyal küzdő területek jegyzéke 2010-ben a jelenlegi 232 önálló településhez képest 2010-ben 206, 2009-ben pedig csak 125 önálló települést tartalmazott.

A fokozódó probléma megoldását a franciaajkú egyetemi hallgatók érdekvédelmi szervezetei, a Frankofon Egyetemi Hallgatók Szövetsége (FEF), a Francia Közösség Hallgatóinak Egyesülete (Unécof) és az Orvostanhallgatók Egyetemközi Bizottsága (CIUM) az egészségügyi szakemberek színvonalas képzésének szem előtt tartása mellett az orvosképzés nyitottabbá tételében látják.

hirdetés

Könyveink