hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Jövőre a gyermekpszichiátriát is hiányszakmává nyilváníthatják

Ezáltal az ilyen jellegű területeken dolgozóknak járó bérkiegészítésnek köszönhetően a jövőben többen választhatják ezt a pályát - közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn az MTI megkeresésére.

Közleményükben emlékeztettek: a nemzeti erőforrás miniszter évente meghatározza az úgynevezett hiányszakmák körét. Az államtitkárság a rendelkezésére álló adatok alapján úgy véli, hogy indokolt a gyermekpszichiátria hiányszakmaként történő nevesítése. Ezért felkérték a szakmai kollégiumi rendszer gyermek- és ifjúságpszichiátriai tagozatát, hogy a hiányszakmává minősítéshez szükséges indokokat juttassák el a miniszternek javaslatot tevő bizottsághoz annak érdekében, hogy gyermekpszichiátria a jövő évben hiányszakmának minősülhessen.

Hangsúlyozták, hogy a hiányszakmában elhelyezkedő szakorvosjelöltek a munkabérükön felül állami támogatásra is jogosultak, tehát a hiányszakmává minősítés a szakorvosjelöltek választását feltehetően kedvezően befolyásolja majd, ez pedig elősegíti a szükséges szakemberek létszámának növekedését.

Felhívták a figyelmet, hogy az ez évtől működő szakmai kollégiumi rendszerben megalakult gyermek- és ifjúságpszichiátriai tagozat és tanács folyamatosan dolgozik azon, hogy a lelki megbetegedéssel élő gyermekek és családjuk számára elérhető és hatékony gyermekpszichiátriai ellátást alakítson ki.

Szabó Máté ombudsman vasárnapi közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy orvoshiány van a gyermekpszichiátriai ellátásban, miközben egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota. A gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás vizsgálata kapcsán megállapította: nő a tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdő gyermekek, az öngyilkosságot megkísérlő, illetve elkövető 24 év alattiak száma, miközben megoldatlan az akut krízishelyzetben lévő gyermekek ellátása.

A gyermekpszichiáter annak ellenére sem szerepel a hiányszakmák között, hogy a mindössze 60-70 ilyen szakorvos átlagéletkora magas, sokan nyugdíj mellett dolgoznak, és van olyan régió, ahol nem is praktizál gyermekpszichiáter. Az elmúlt két évben összesen 14 orvos szerzett gyermekpszichiáteri szakképesítést, több tapasztalt szakorvos viszont külföldre távozott - írta az ombudsman.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink