hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Hiányszakmák doktorai

Különösen az ország nyugati határvidékén található hazai kórházak tudják nehezen megtartani szakembereiket, hiszen a közeli osztrák egészségügyi intézményekbe folyamatosan csábítják a németül beszélő fehér köpenyes munkaerőt. A tapasztalatok szerint az orvosok távolabbi országokat céloznak meg – Németországot, Angliát, Svédországot –, az ápolók inkább a napi ingázással elérhető külföldi intézményeket választják.

A valódi, hosszú távú megoldást persze az egészségügyben dolgozók bérének érdemi rendezése jelentené. A győri kórházat jelenleg fenntartó megyei közgyűlés elnöke, Szakács Imre példaként említette, hogy a fővárosban 120 ezer forintért keresnek utcaseprőket, hulladékkezelőket, miközben a kezdő orvosok bére 93 ezer forint.

Az orvoshiányhoz az elnök szerint az is hozzájárult, hogy a gyakran elhibázott koncepciókból eredő finanszírozás miatt az elmúlt öt évben a foglalkoztatottak csaknem harminc százalékától, összesen ezer dolgozótól – közöttük mintegy száz orvostól – volt kénytelen megválni a győri kórház.

– Az ő pótlásuk elemi érdekünk és fontos szándékunk – fogalmazott a főigazgató.

Tamás László János úgy látja, most van esély arra – már csak az elvándorlás miatt is –, hogy közülük jó néhányat visszavegyenek. Erre vélhetően az is fedezetet ad, hogy a győri kórház a Semmelweis Terv eddig megismert szándékai szerint kiemelt státuszt kap, és a nagytérségi betegellátás szükségszerűen magasabb finanszírozást feltételez.

Hajba Ferenc
a szerző cikkei

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink