2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Németország külföldi orvosokat és mérnököket vár

Tovább akarja könnyíteni Németország a szakképzett munkaerő bevándorlását, és mindenekelőtt külföldi orvosokat, illetve mérnököket vár. Ezt tartalmazza az a tervezet, amelyet a Merkel-kormány várhatóan szerdán hagy jóvá.

A kormányzati elképzeléseket már előzetesen ismertette keddi számában a Süddeutsche Zeitung, és azt egy interjúban megerősítette Anette Schavan kutatás- és oktatásügyi miniszter is.

Németország - Ausztriával együtt - a "régi" uniós tagállamok közül idén május elsején utolsóként szüntette meg az Európai Unióhoz később csatlakozott kelet-közép-európai országokkal, köztük Magyarországgal szemben 2004-ben életbe léptetett munkaerő-piaci korlátozásokat.

Kiszivárgott információk szerint a német kormány különböző ösztönzőkkel elsősorban az orvos- és a mérnökhiányt kívánja enyhíteni. Ami az előbbit illeti, az orvosi kamarák közelmúltban Kielben tartott kongresszusán megerősítést nyert, hogy egyes kórházakban, illetve általánosságban vidéken nagy az orvoshiány. Az adatok szerint a kórházakban több ezer állás betöltetlen, miközben - mint arra a jelenlegi hasmenésjárvány is rávilágított - az ott dolgozók rendkívül túlterheltek.

A Süddeutsche Zeitung tudósításából kitűnt, hogy a tervezetben szerepel annak a jelenleg érvényben lévő rendszernek a megszüntetése, amely kimondja: a munkaerő-toborzó irodák bizonyos szakmákban - így az egészségügy területén is - külföldi munkaerőt csak akkor közvetíthetnek ki, ha az adott területen hazai munkavállaló nem áll rendelkezésre. Szakértők már régóta sürgették ennek hatályon kívül helyezését, amit a kormányban mindenekelőtt a kisebbik koalíciós partner, a liberális FDP szorgalmaz.

Hírek szerint a kialakult helyzet nyomán már a konzervatívok is beadták derekukat, bár Angela Merkel kancellár egy hétfői beszédében azt hangoztatta, hogy a hazai munkaerő-piac még bőséges tartalékkal rendelkezik, és ezzel a tartalékkal mindenképp élni kell.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink