hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

„Orvos van, inzulin nincs, csak rendkívüli bonyodalmak”

Cserépváralján folytatódik az elképesztő tardi történet, amelyben másfél falut ejtettek ki a társadalombiztosításból – számol be a Népszabadság.

Keszthelyi Gyula háziorvos hétfőn is rendelt, receptet írt, táppénzes igazolást állított ki, holott ehhez már napok óta nincs joga – folytatja az április 30-án nyílt válságba fordult történetet a Népszabadság. (A történet előzményeiről már olvashattak nálunk is: hétfőn, vasárnap.)

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerződést bontott az alapellátásért felelős cserépváraljai önkormányzattal. Így a faluvalamint az a további 1200 tardi ember, aki követte az onnan korábban kiebrudalt orvosát Cserépváraljára – társadalombiztosítás nélkül maradt: se táppénz, se gyógyszertámogatás nem jár nekik. Az OEP úgy gondolta, 6 nap elég lesz arra, hogy az ÁNTSZ kijelöljön egy helyettesítő orvost, s az érintett falvakban kiértesítsék a betegeket is. Nem volt elég.

Orvos van, de táppénz vagy támogatással kiváltható inzulin nincs, a beteg meg a sok hivatali okoskodás mellett is meghal a rendelő előtt” – fakadt kia  NOL-nak Dávid Zoltán cserépváraljai polgármester. Hétfő délutánig egyébként még egyetlen hivatal sem jelentkezett náluk, hogy megoldja a társadalombiztosítási támogatásból kizárt, összesen 1500 ember problémáját. Dávid Zoltán dühösen tette hozzá: az alapellátás felelősségét ezennel átruházza az államtitkárságra és a törvénytelenséget előidéző jogalkotókra, ő ugyanis ezzel a felelősséggel már nem tud mit kezdeni.

A polgármester elkeseredésének jogosságát több a helyzet hátterét alaposabban ismerő egészségügyi szakember is megerősíti a lap cikkében. Jórészt az orvosok parxisjogával kapcsolatos számos jogi ellentmondás és képtelenség vezetett oda, hogy egy helyi igazgatási konfliktus végén a betegek veszítik el az ellátásukat. Az eset arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi szabályok mellett valamennyi háziorvos parxisjoga sérülékeny, s könnyen kipiszkálhatók az olykor drágán vett „szakmai vagyonukból” is – tűnik ki a nol.hu cikkéből.

(A tard-cserépváraljai háziorvos blogjában követhetők a legfrissebb fejlemények.)

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink