hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Optimizmusra adhat okot az amerikaiak depressziója

Ha a céghírekhez kis zászlócskákat tűznénk, akkor a Richterhez már világtérkép kellene. Egy globális cégstratégia formálódik a szemünk előtt – írja cikke bevezetőjében a NOL.

Mondhatni, két éve a Richter a legígéretesebb magyar cég. Ám amilyen könnyű most ezt leírni, annyira nehéz volt az egymást követő „mérföldkövek” jelentőségét megérteni. E cikk írásakor többször is konzultáltam a vállalatot követő tőzsdei elemzőkkel – írja NOL szerzője. – Mit mondjak, a Cariprazine négy indikációjába még nekik is beletörik néha a nyelvük. A Richter a világ kevés független gyógyszergyártójának egyike. A sokat emlegetett függetlenség felett azonban Damoklész kardjaként lebeg a 25 százalék plusz egy részvény mértékű állami tulajdon. A költségvetés bevételéhsége kilenc évvel ezelőtt fenyegette a legkomolyabban a Richtert. Az akkori piaci áron 120 milliárd forintos pakettet tulajdonképpen bárkinek odaadta volna a privatizációs szervezet, akár zárt körben, akár nyilvánosan értékesítve.

A Richter-lobbi azonban máig működő, mindkét félnek megfelelő konstrukciót harcolt ki. A részvényre cserélhető kötvény ugyan fából vaskarikának tűnik, ám a magyar állam ötévente komoly „hitelt” kap így a tőkepiacon, míg a Richter elkerülheti, hogy rátelepedjék egy erős szakmai befektető, vagy egy spekuláló nagytulajdonos

Amíg a Richter jól teljesít, a magyar állam egyre nagyobb összegben kötvényezhet. Márpedig a Richter jól teljesít. Vajon a magyar cég bekerülhet-e a világ vezető gyógyszergyárainak elit klubjába? A kérdést indokolja, hogy a cég mintha „kilövés” előtti állapotban lenne – véli a NOL

A Richter jelenleg két stratégiai irányban, az originális nőgyógyászati szerek és az originális antipszichotikus szerek piacán is terjeszkedik világszerte. Hogy már globális vállalat-e? Nos, a borúlátó elemzők szoktak úgy fogalmazni, hogy az értékesítő hálózat már globális, a gyártás még nem. És azon is sok múlhat, hogy a skizofrénia kezelésében hatásosnak bizonyult s a tengerentúlon hamarosan forgalmazásra kerülő Cariprazine klinikai tesztjei mit mutatnak a major depresszió és a bipoláris depresszió esetében. Ha máshonnan nem, a Woody Allen-filmekből tudhatjuk, hogy odaát a depresszió az egyik legnagyobb üzlet. Figyeljük a híreket – olvasható a nol.hu -n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink