hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Nyit a kisbefektetők felé a Richter

A tavalyival megegyő osztalékról, illetve a részvények névértékének tizedeléséről döntött a Richter Gedeon Nyrt. éves közgyűlése.

A társaság a 2012. évi 43,91 milliárd forint adózott eredményéből 12,27 milliárd forintot oszt szét a részvényesek között, 31,64 milliárd forint pedig az eredménytartalékba kerül. Az osztalék részvényenként 660 forint, amit június 17-től fizetnek.

A közgyűlés megszavazta az igazgatóság javaslatát a részvények névértékének tizedelésére, a névérték így ezer forintról száz forintra változik. A társaság ettől azt várja, hogy megélénkül a részvények kereskedése. A jelenlegi, 30 ezer forint fölötti árfolyam ugyanis a kisbefektetők számára túlságosan magas, tizedennyi árfolyam azonban már felkeltheti a kisebb befektethető összeggel rendelkezők érdeklődését is.

Bogsch Erik vezérigazgató elmondta: az idén 112 éves a Richter a válság ellenére eredményes évet zárt tavaly. A válság negatív hatásai között említette a kormány költségvetési megszorításra vonatkozó törekvését, ami a gyógyszerárak leszorításában nyilvánult meg, továbbá a vásárlóerő mérséklődését, ami miatt a gyógyszervásárlásra költött összeg is csökkent.  Úgy vélte, hogy mindezeket ésszerű takarékossággal és a hatékonyság javításával ellensúlyozhatja a vállalat, és hangsúlyozta az innováció, az új készítmények kutatásának-fejlesztésének fontosságát.

A tavalyi évből kiemelte, hogy az amerikai Forest gyógyszeripari vállalattal közösen fejlesztett cariprazine antipszichotikum fázis III vizsgálata pozitív eredményeket hozott két indikációra, és ez lehetővé tette, hogy a Forest novemberben törzskönyvi kérelmet nyújtson be a hatóanyagra az Egyesült Államokban. További fontos esemény volt, hogy a méhmióma elleni eredeti készítmény, az Esmya forgalomba hozatali engedélyt kapott az EU-ban és a szer azóta több országban - köztük Magyarországon is - társadalombiztosítási támogatást is kapott. Kiemelte még, hogy tavaly Debrecenben felavatták a Richter új biotechnológiai üzemét, továbbá novemberben a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a céggel.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink