hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Obamacare: a helyzet erkölcsileg és anyagilag is aggasztó

A Policity felidézi, hogy mi is az az Obamacare néven ismert egészségügyi reform, ami körüli politikai csata tegnaptól megbénította az USA kormányzatát.

Még Barack Obama elnöki működésének legelején, az akkor még egyöntetűen demokrata többségű Kongresszussal foglalták törvénybe az ambivalens megítélésű egészségbiztosítási reformot, a Patient Protection and Affordable Care Actet (röviden: ACA vagy Obamacare).

A törvény célja a biztosítottak körének kiszélesítése volt, mivel korábban az amerikai társadalom a fejlett nyugati országokban nem tapasztalható arányú szelete nem részesült egészségbiztosításban. Az alacsony jövedelműek vagy tartósan munkanélküliek biztosítatlansága mellett a nagyon súlyos betegségekkel küszködők sem kaptak elérhető árú biztosítást.

Az elnök olyan rendszert akart bevezetni, amelyben nem fordulhat elő az az erkölcsileg aggasztó helyzet, hogy emberek belehaljanak az ellátás hiányába, ez azonban nyilvánvalóan monstre költségvetési vonzattal jár. Ennek egy részét költségvetési forrásból, a korábban is működő programok kibővítésével, valamint a kötelező jellegű egészségbiztosítással kívánták fedezni. Ez azt jelentette, hogy a program bizonyos személyeknek csökkenti, másoknak viszont megemeli a biztosítási díját, ami sokak ellenállását váltotta ki, elsősorban a magasabb jövedelmi csoportokból. Másfelől a törvény egyik passzusa szerint azoknak a munkáltatóknak, akik ötven főnél több teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztatnak, de nem intéznek ezeknek az embereknek biztosítástbüntetéssel kell szembenézniük (employer mandate).

A hasonló horderejű törvények bevezetése éveken át tart, az Obamacare esetében bizonyos passzusok bevezetése már többször halasztásra került (pl. az employer mandate). A 2010-es választások óta a republikánusokon belül megerősödött a fiskálisan ultrakonzervatív (minél kevesebb kiadás, minél alacsonyabb adók, minél kisebb állam) agendát propagáló Tea Party-kötődésű irányzat, amelynek képviselői idén egy radikális ötlettel álltak elő, mégpedig azzal, hogy fagyasszák be az Obamacare költségvetési forrásait, hogy blokkolják a bevezetését – olvasható a policity.eu-n arról a törekvésről, ami kedden a kormányzat egy részének leállásához vezetett.

(forrás: Policity)
hirdetés

Könyveink