2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Megfelel az alkotmánynak Obama egészségügyi reformja

Az amerikai legfelsőbb bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy Barack Obama elnök egészségügyi reformja megfelel az alkotmánynak; a testület megerősítette a reform központi, legvitatottabb elemét, a kötelező egyéni egészségbiztosítás bevezetését.

Az Egyesült Államok legmagasabb szintű bírói testülete 5:4 arányban hagyta jóvá a reformot, amelyet az Obama-elnökség legfontosabb törvénycsomagjának tartanak. A négy hónappal a választások előtt kimondott verdikt hatalmas politikai győzelem a hivatalban lévő elnök és a kormányzó Demokrata Párt számára.

A legfelsőbb bíróság ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az egyéni kötelező biztosítás bevezetését – a kormány álláspontjával szemben – nem a kereskedelmet, hanem az adók kivetését szabályozó alkotmányos rendelkezések teszik lehetővé. A reform előirányozza, hogy 2014-től büntetést fizetnének azok az amerikaiak, akik – bár módjukban állna – mégsem kötnek egészségbiztosítást. Szakértők értelmezése szerint ez úgy egyeztethető össze az alkotmánnyal, hogy a pénzbírságot nem büntetésnek, hanem adónak tekintik.

"A megfizethető orvosi ellátásra vonatkozó törvénynek azon előírása, hogy bizonyos személyek pénzbírságot fizessenek, ha nem kötnek egészségbiztosítást, felelősséggel adónak minősíthető" – írta John Roberts, a testület vezető bírája. "Mivel az alkotmány lehetővé teszi az ilyen adót, nem a mi szerepünk, hogy betiltsuk azt vagy hogy bíráljuk annak bölcsességét vagy igazságosságát" – tette hozzá.

A bíróság szerint ugyanakkor nem felel meg az amerikai alkotmánynak az a rendelkezés, amelynek értelmében az államoknak jelentősen növelniük kellene a szegények és idősek egészségügyi ellátását biztosító Medicaid program támogatását.

Az Obama által 2010-ben aláírt, 2014-ben hatályba lépő egészségügyi reform – a rendszer legjelentősebb átalakítása az elmúlt fél évszázad során – legkevesebb 30 millió eddig nem biztosított amerikaira terjeszti ki az ellátást. A rendszer kiterjesztésének pénzügyi alapját az egyéni biztosítások kötelezővé tétele jelenti. Ez egyben lehetővé teszi, hogy az egészségbiztosítók ne szedjenek magasabb biztosítási díjat azoktól, akiknek a szerződés megkötésekor már egészségügyi gondja van.

Az új egészségügyi törvényt 26 szövetségi állam, valamint cégek és magánszemélyek is megtámadták a bíróságon. Mitt Romney, a republikánusok elnökjelölti posztjának várományosa bejelentette, hogy hatalomra jutása esetén az első nap visszavonatja a törvényt, amely szerinte nem más, mint a költekező és az emberek szabadságát korlátozó kormányzat megnyilvánulása.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink