hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Nyit a Lipót, de bezár a Péterfy? (Frissítve: az Etele téren épül az új kórház)

Két nagy kórházat, a Szent Jánost és a Péterfyt bezárnának, az OPNI-t viszont újranyitnák az új kormányzati kórházi koncepció szerint, írja a Népszabadság.

Teljesen átalakítanák a fővárosi egészségügyi intézményrendszert – derül ki a Népszabadság birtokába került kormányzati javaslatból. A dokumentum szerint a szaktárca a 2015 februárjában beígért egy budapesti szuperkórház helyett sok kórházas szupercsomagot javasol az uniós fejlesztésekből kimaradó Budapestnek. A tervezet szerint két nagy kórházban, a Péterfyben és a Szent Jánosban megszűnne az aktív ellátás.

Az utóbbi intézmény kapacitását csak átcsoportosítanák egy új szupercentrumba, ám a Péterfy, amely jelenleg is a főváros egyik legnagyobb ellátója, ápolási otthonná alakulna át. S ezzel épp egy jobboldali kormány szüntetné meg éppen az 56-os forradalom kórházát, írja a lap.

Az előterjesztés szerint újra nyitnák a majd tíz éve bezárt egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, azaz a lipótmezei pszichiátria egy részét, de itt a jövőben demens betegeket ápolnának.

Az „ötéves terv” készítői részben új épületekkel, részben összevonásokkal, átköltöztetésekkel hoznának létre három olyan centrumkórházat, amely folyamatos ügyeletet tart, és képes megoldani a legbonyolultabb feladatokat. Ezekhez társítva fejlesztenének hét budapesti kórházat.

További részletek a NOL-on

Frissítve:

A NOL szerint az Etele téren épül az új kórház

Döntött a kormány a fővárosi egészségügy átalakításáról: a Népszabadság által pénteken ismertett koncepciót fogadta el néhány módosítással. Úgy tudjuk: a program részeként öt év alatt 335 mil­liárd forintból szervezik át a fővárosiak egészségügyi ellátását, építenek három új centrumot, írja a lap. A nagyszabású átalakítással lényegében becsuknak két nagy múltú intézményt, a Szent János és a Péterfy kórházat, és újranyitják a lipótmezei pszichiátria egy részét időskori szellemi hanyatlásban szenvedő betegek ápolására.

Az első nagy centrum, a budai sürgősségi helye is eldőlt: a kormány a Kelenföldön, az Etele tér környékén lévő területet választotta.

Az egészségügyet érintő egyéb témákban nem született döntés, így a jövő heti kormányülésen tárgyalhatják a kórházak önállóságát megszüntető kancellária-rendszerről szóló tárcajavaslatot, valamint a béremelés peremfeltételeit is. 

hirdetés

Könyveink