hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Nem használnak a milliók

Hiába a kilátásba ­helyezett több tízmilliós ­támogatás, Heves megyében tovább emelkedett a betöltetlen ­háziorvosi praxisok száma, írja a HEOL.

Az országos tendenciához hasonlóan Heves megyében is tovább emelkedett a tartósan, vagyis lega­lább fél éve betöltetlen háziorvosi körzetek száma, számol be a HEOL. Hazai viszonylatban jelenleg 317 körzetben nincs ­állandó háziorvos, a megyében a legfrisseb adatok szerint tizenöt településen – Pétervásárán, Egerszóláton, Kerecsenden, Markazon, Viszneken, Lőrinciben, Átányban, Tarnabodon, Tarnaszentmiklóson, Kálban, Egerfarmoson, Halmajugrán, Mikófalván, és Pálosvörösmarton – várnak saját doktorra. Hevesen és Pétervásárán a gyermekorvosi körzetek is betöltetlenek.

A tárgyalások minden érintett településen folyamatosak. Néhány helyen megoldás is körvonalazódik ez év végéig. A megnyugtató megoldástól azonban még sajnos messze vagyunk.

Dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa azt mondja, hogy ők viszonylag szerencsés helyzetben vannak, hiszen az elmúlt években sikerült felújítani a rendelőjük épületét, s ezzel jóval költséghatékonyabban tudják azt működtetni. Idén ­június 1-től a tényleges rezsiköltséghez is igazodik az állami támogatás.

Havonta 260 ezer forintot kaptak vízre, fűtésre, világításra, júniustól korrigálták ezt az összeget. Szeptember­től 390 ezer forintot utalnak a praxisba­, ami fedezi a rezsiköltségeket. Örültek a szakdolgozók kiegészítő támogatásának is. Itt két asszisztens – egy ápolónő és egy adminisztrátor – segíti a doktor munkáját. Ők havonta negyvenezer forint kiegészítést kapnak bérük mellé.

A kormány pár éve ­bevezette a praxisvásárlási és a letelepedési, több millió forintot elérő támogatást, hogy a ­tartósan betöltetlen körzeteket betöltsék, azonban alig éltek ezzel a lehetőséggel. Jelenleg ­tízmillió forint­ támogatásra lennének jogosultak a pályázók, azzal a feltétellel, hogy legalább hat évet az adott praxisban kellene tölteniük. Március óta nyílt meg az újabb pályázati keret a több mint félezer üresen ­álló háziorvosi­ és fogorvosi praxisra. Országosan eddig mindössze negyvenhat pályázat érkezett be, és nagyjából kilencvenmillió forintnyi támogatást már meg is kaptak a nyertesek. A rendelkezésre álló keret 1,2 milliárd forint, tehát még bőven jutna támogatás az aspiránsoknak. A pályázatokat egyébként október közepéig nyújthatják be az orvosok.

Jelenleg országszerte ­összesen 539 betöltetlen háziorvosi és fogorvosi praxis van. Az ­Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) honlapjának adatai szerint júniusban országszerte 297 háziorvosi és 242 fogorvosi ­praxis volt betöltetlen. Az orvoshiány leginkább a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élőket érinti, ott ugyanis negyvenhét betöltetlen háziorvosi ­praxis van. Tolna megyében tizenöt, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig huszonnégy praxis üres. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Somogyban és Pest megyében is hasonlóan rossz a helyzet. Budapesten viszont csak tíz – öt gyermekeket és öt felnőtteket ellátó – praxisban nincs rendelés.

(forrás: HEOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés