hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Ne utazzon európai egészségbiztosítási kártya nélkül!

Az európai egészségbiztosítási kártya jogosultja uniós tagállamban történő ideiglenes tartózkodása esetén a magyar egészségbiztosítása terhére ellátást vehet igénybe, a külföldi egészségügyi szolgáltatók pedig csak ezt a kártyát kötelesek elfogadni a magyar biztosítottaktól – hívja fel a figyelmet az [origo].

Az Európai Bizottság döntése alapján az EGT tagállamai 2004. június elsejétől vezették be az európai egészségbiztosítási kártyát (EEK), a külföldi egészségügyi szolgáltatók 2006. januártól a magyar biztosítottaktól is csak az EEK-t kötelesek elfogadni.

Az EEK révén olyan ellátások vehetők igénybe, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé váltak; az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások körének meghatározása tagállami hatáskörben történik, arról kétség esetén az ellátást nyújtó orvos dönt.

A kártyával csak olyan orvoshoz, rendelőbe, kórházba lehet menni, aki, vagy amely szerződött szolgáltatója az adott ország egészségbiztosítási szervezetének, a szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a kártya nem fedezi, azt a beteg saját maga fizeti.

A kártya bármelyik egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatán kiváltható. Igényléséhez szükséges egy, az OEP honlapján letölthető nyomtatvány kitöltése, valamint a személyes ügyintézéshez a személyi igazolvány, lakcímkártya, és taj-kártya bemutatása. A kártya igénylése költség, és illetékmentes – emlékeztet az [origo].

(forrás: [origo])
hirdetés

Könyveink