hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Sokan kérik az EU-kártyát, de nem mindig lehet használni

Aki külföldre utazik ingyen igényelhet Európai egészségbiztosítási kártyát - írja a Dehir.hu.

Már idén több mint ötezren kérték Hajdú-Bihar megyében. Azt azonban nem árt tudni, hogy nem minden esetben jelent ingyenes orvosi ellátást a kártya felmutatása külföldön, ezért érdemes kiegészítő biztosítást is kötni. Sok helyen ugyanis csak magánklinikák működnek, így egy kisebb beavatkozás is milliókba kerülhet.

Európai egészségbiztosítási kártyát igényelt pénteken Salánki Gabriella, ő július végén Romániába megy nyaralni, ezért kérte a kártyát a Kormányhivatal Darabos utcai ügyfélszolgálatán.

- Külföldre megyünk nyaralni és ahhoz biztosítást szeretnék kötni, nehogy valami baj legyen – hallhattuk Salánki Gabriellát.

A kártyát tavaly mintegy 16.800-an igényelték Hajdú-Bihar megyében, idén eddig 5.040-en. Mindenki ingyenesen hozzájuthat, aki Magyarországon tb-t fizet. A dokumentum három évig érvényes. Aki kiváltja, az uniós tagállamokban a magyar egészségbiztosítás terhére is igénybe veheti az egészségügyi ellátásokat, de csak azokat, amelyeket a külföldi kezelőorvos sürgősnek ítél.

- Ha egy magyar biztosított más uniós tagállamban ideiglenesen tartózkodik, akkor az orvosilag szükséges ellátásokat veheti igénybe vele. Ezek megítélése orvosszakmai kérdés, tehát mindig a kezelőorvos dönti el, hogy az adott ellátás nyújható-e EU-kártyára vagy nem – magyarázza Bucsku Zsuzsanna, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztár Szakigazgatási Szervének ügyintézője.

A teljes cikk a Dehir.hu oldalán olvasható.

(forrás: Dehir.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés