2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Orvosilag szükséges egészségügyi ellátások

Az OEP szerint a nyári szezon közeledtével külföldi utazás előtt érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, és hasznos lehet az utasbiztosítás megkötése is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) emlékeztet: a Magyarországon biztosítással rendelkezők az európai egészségbiztosítási kártyával az uniós tagállamokban az OEP terhére is igénybe vehetik az "orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokat".

Nem csak a sürgősségi ellátás díját fedezi az OEP, a kezelőorvos dönti el, hogy a szükséges ellátásba mely beavatkozások tartoznak, de nem csupán a sürgősségi ellátás.

A kártyával külföldön csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben álló szolgáltatótól, állami egészségügyi intézménytől lehet ellátást igénybe venni.

A kártya bármely egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél térítésmentesen igényelhető, de megsemmisülése, megrongálódása vagy elvesztése esetén igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

Kiadásához személyigazolványra, taj-kártyára, nem rendezett biztosítási jogviszony esetén a jogosultságot bizonyító okmányokra van szükség; 36 hónapig érvényes.

Az OEP kiemeli továbbá, hogy miután a turisták által sűrűn látogatott üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek, illetve bizonyos államokban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, továbbá egy külföldön elszenvedett baleset esetén a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás, mindenképpen ajánlatos megfontolni utasbiztosítás kötését is.

 

MTI, OEP

hirdetés

Könyveink