hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Minden második magyar nyáron is D-vitamin hiányos

Májustól szeptemberig a D-vitamin pótlásához az is elég lenne, ha pólóban, rövidnadrágban elsétálnánk bevásárolni, és ez alatt a negyed óra alatt testfelületünk mindössze ötödét napfény érné.

Ennél többre nincs is szükség, több napozással nem keletkezik egyre több D-vitamin, a napsugarak káros hatásai azonban érvényesülhetnek.

Dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára rámutatott: életünket házakban éljük, kevés időt töltünk szabad levegőn, ez okozza, hogy a világ civilizált részén még nyáron is óriási a D-vitamin hiány, ami a magyar lakosság mintegy felét is érinti. Ha ez megszűnne, és a téli időszakban is pótolná mindenki a D-vitamint, a daganatok száma harmadával, a combnyaktöréseké negyedével, a kardiovaszkuláris megbetegedéseké tizedével csökkenne, és egyes számítások szerint akár 90%-kal kevesebben betegednének meg influenzában.

Végső eredményként 2-3 évvel nőne az átlagéletkor – emelte ki Lakatos Péter. Magyarország lakosságának „feltöltése” D-vitaminnal az endokrinológus szerint tízmilliárd forintba kerülne, a várható egészségnyereség 200-250 milliárd forint lenne – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

Először a világon tizenkét orvosi társaság összefogásával Magyarországon született a D-vitamin bevitelével kapcsolatos közös szakmai ajánlás, mely a jelenleg ajánlott mennyiség többszörösét javasolja. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika vezető szerepet játszott abban, hogy ez a konszenzus létrejöjjön – fogalmazott dr. Takács István endokrinológus, a klinika docense, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés