hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Emberölési perben döntött a D-vitamin hiány

Rohan Wray és Chana Al-Alas decemberben szabadon távoztak a londoni Old Bailey bíróságról, miután felmentették őket a vád alól, hogy 2009-ben megölték 4 hónapos fiúkat, Jaydent. A gyermek koponyáján, térdein, könyökein, vállain, medencéjén, bokáin és csuklóin levő sérülések, valamint a koponyáján és szemében észlelhető bevérzések eredetileg azt a gyanút keltették, hogy szülei felelősek a haláláért.

A boncolás azonban egészen mást mutatott ki. Jaydennek rachitisze volt, amit a D-vitamin hiánya okoz, és emiatt voltak csontjai nagyon gyengék és sérülésekre hajlamosak. A további orvosi vizsgálatok során kiderült, hogy Jayden anyja is D-vitamin hiányos volt, és ezért sem a terhesség alatt, sem a szoptatás során nem tudta megfelelő mennyiségű vitaminnal ellátni magzatát, illetve csecsemőjét – írja a New Scientist.

Az eset felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdag országokban ismét betegségeket okoz és ölhet is a D-vitamin hiánya. Dr. Irene Scheimberger, klinikai patológus, aki Jayden angolkórját felfedezte, azt mondta, hogy bizonyítottan a D-vitamin hiány volt felelős két általa korábban megvizsgált csecsemő haláláért, és hozzájárulhatott további 27 csecsemő elvesztéséhez is, akiket az utóbbi években boncolt. E csecsemők közt volt olyan, akinél azt állapították meg, hogy asztma vagy vírusfertőzés, illetve hirtelen csecsemőhalál miatt vesztette életét.

Az Egyesült Királyságban 1997-ben 147 rachitiszes eset fordult elő, de 2010-re ez a szám már 762-re nőtt. A helyzet hasonló lehet az Egyesült Államokban is: az atlantai CDC (Betegségellenőrző Központok) egyik tanulmánya szerint a szoptatott gyermekek 5–13 százaléka, a mesterségesen táplált gyermekeknek pedig 20–37 százaléka jutott csak annyi D-vitaminhoz, ami megfelel a javasolt napi adagnak (4000 NE, illetve 10 mikrogramm) (Pediatrics, DOI: 10.1542/peds.2009-2571).

Minek tudható be a D-vitamin hiány? A szervezet megtermeli a számára szükséges D-vitamint, de csak akkor, ha a bőrt elegendő napfény éri. A napozást azonban manapság a rákkockázat miatt általában nem javasolják. Az ipari forradalmat követően Angliában éppen azért volt olyan elterjedt a rachitisz, mert a szmog elnyelte a napfényt, és már a kisgyerekek is – a szegények, persze – egész nap gyárakban voltak kénytelenek dolgozni.

A D-vitamin szükséglet mintegy negyedét az ételekből nyerjük. Nagy mennyiségű D-vitamin van a halolajokban és a tojásban, de a modern étrend ezekből általában nem tartalmaz eleget ahhoz, hogy fedezzék a vitaminszükségletnek akár a negyedét is.

Gillian Killner, a Brit Dietetikus Szövetség tagja szerint az elmúlt évtizedben túl keveset törődtek a megfelelő D-vitamin ellátottsággal, mert aránytalanul csak a terhes nők folsavpótlására koncentráltak, amely megelőzheti a velőcső záródási rendellenességeit a magzatban.

Azt sem tudjuk biztosan, hogy mi lenne a kívánatos D-vitamin dózis a terhes és a szoptató nők esetében. Egy nemrég elvégzett vizsgálat során 350 olyan nőnek, akik terhességük 12–16. hetében voltak, napi 400, 2000, illetve 4000 NE D-vitamint kezdtek adni, és a szülésig követték őket. Az eredmények szerint a legnagyobb dózis volt az optimális, és semmilyen nemkívánatos hatást nem okozott (Journal of Bone and Mineral Research, DOI: 10.1002/jbmr.463).

Andrew Walker, londoni halottkém nemrég arra a következtetésre jutott, hogy egy másik csecsemőben szívbillentyűhibát és a fertőzéseknek való csökkent ellenállóképességet okozott a D-vitamin elégtelen volta. December 6-án azt írta az egészségügyi miniszternek, hogy minden terhes és szoptató anyának biztosítani kellene a D-vitamin pótlást. A miniszter megígérte, hogy áttekinti a bizonyítékokat.

 

A rachitis csak a kezdet

A magzati és csecsemőkori D-vitamin hiány nemcsak angolkórt okoz, de növelheti az ételallergiák, az asztma, sőt a szklerózis multiplex (SM) kockázatát is.

George Ebers, az Oxfordi Egyetem kutatója és munkatársai felfedezték, hogy az SM az északi féltekén gyakoribb azokban, akik májusban születtek – azaz a telet követően –, mint azokban, akik novemberben látták meg a napvilágot. Az SM gyakorisága emellett annál nagyobb, minél távolabb él a terhes nő és gyermeke az egyenlítőtől. Mindkét eredmény arra utal, hogy a kisebb mennyiségű UVB sugárzás és a következményes D-vitamin elégtelenség növeli e betegség kockázatát.

Ebers felszólította a skót kormányt, hogy dúsítsák D-vitaminnal az alapvető élelmiszereket. „Skóciában minden nap két új SM esetet fedeznek fel, és a betegségre hatalmas összeget költenek. Emellett a D-vitamin-szint Skóciában a legalacsonyabb a világon” – mondta.

Weisz Júlia, dr.
a szerző cikkei

(forrás: New Scientist )

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink