2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tiltakozik a katolikus egyház Obama egészségügyi reformja ellen

Kéthetes tiltakozó akciót indított Barack Obama elnök egészségügyi reformja ellen az amerikai katolikus egyház, mivel annak egyes rendelkezései egyházi vezetők szerint sértik a vallási szabadságot.

A június 21-én indított akció hátterében egy januárban bejelentett intézkedés áll, amely a legtöbb munkáltatót, így számos egyházi tulajdonú céget is arra kötelez, hogy a születésszabályozásra, így a fogamzásgátlásra és sterilizációra is kiterjedő egészségügyi biztosítást nyújtson beosztottjainak.A katolikus szervezetek szerint a rendelkezés sérti a vallásszabadságot, mivel a Vatikán elutasítja a mesterséges születésszabályozást.

A tizennégy napos, "Két hét a szabadságért" elnevezésű megmozdulás június 21. este, William Lori baltimore-i érsek miséjével kezdődött meg, s a függetlenség napján, július 4-én istentisztelettel zárul Washingtonban.

Habár Obama rendelkezése kivételt biztosít az imaházaknak, a vallási kötődésű kórházak, jótékonysági szervezetek, egyetemek és szociális szolgáltatásokat nyújtó ügynökségek számára kötelező a Vatikán által elutasított egészségügyi szolgáltatások biztosítása dolgozóiknak.

Az elnök korábban azzal állt elő, hogy a vallási kötődésű csoportok helyett a biztosítótársaságokra hárítaná a kérdéses szolgáltatások költségeit, a katolikusok viszont nem találták kielégítőnek a kompromisszumos javaslatot.

A múlt hónapban katolikus felekezetek, szervezetek és iskolák tucatnyi pert indítottak a kormány ellen az intézkedés miatt.

Az amerikai püspöki konferencia tavaly szeptemberben egy vallásszabadsággal kapcsolatos bizottságot is létrehozott, mivel az egyházi vezetők úgy vélik, hogy egyes szövetségi állami törvények, a többi közt a homoszexuálisok házasságának engedélyezésére és a fogamzásgátlás kötelező egészségbiztosítási fedezésére irányuló rendelkezések, nem tartalmaznak megfelelő mentességeket a katolikusoknak.

Az akció ellenzői szerint annak célja nem a vallásszabadság, hanem az egyházi kiváltságok védelme.

Egy júniusban közzétett felmérés szerint az amerikai katolikusok többsége szerint nincs veszélyben a vallásszabadság az Egyesült Államokban. Az amerikai katolikus egyháznak 68,5 millió regisztrált tagja van, ez az Egyesült Államok lakosságának mintegy ötödrésze.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink