hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Medián: A fővárosban a többség a járványügyi szigorítások mellett van (Bővítve!)

A budapestiek elsöprő többsége helyesli a kötelező maszkviselés elrendelését a tömegközlekedési eszközökön és további korlátozó intézkedéseket is támogatna – derül ki a Budapest Brand megbízásából a Medián és a 21 Kutatóközpont által elvégzett 1000 fős reprezentatív felmérésből, amit elsőként a 444 közölt.

Az október 20-a és 22-e között készült telefonos felmérés válaszadóinak 82 százaléka támogatja, hogy legyen kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön, az ellenzékiek körében ez az arány 89, a kormánypártiak között 79, a nem elkötelezetteknél 73 százalék. A zárt terekben kötelező maszkhasználat bevezetését is 75 százalék támogatná, és ez a kérdés is a bizonytalan szavazókat osztotta meg a leginkább: közülük csak 65 százalék támogatja az intézkedést, míg a kormánypártiak és az ellenzékiek körében rendre 76 és 81 százalék ez az arány.

A kutatás arra is kitért, hogy az uszodák, mozik és más közintézmények látogatását védettségi igazolványhoz kössék-e. Az előzőekhez képest kevésbé egyöntetűen, de még mindig nagy többségben, 67 százalékos arányban támogatná ezt a fővárosi lakosság, Ismét a bizonytalanok voltak a leginkább megosztottak, 55 százalékuk támogatná a korlátozást, az ellenzékieknek 70, a kormánypártiaknak pedig 73 százaléka helyeselné ezt.

További részletek a 444-en

A Nézőpont Intézet a koronavírus-járvány kitörése óta vizsgálja, hogy a magyar felnőtt társadalom elegendőnek tartja-e a kormányzati intézkedések szigorúságát, jelzi a RipostSzerintük országosan a megkérdezettek harminc százaléka van a szigorítás mellett.

Mint írják, az idősoros kutatásban múlt héten változott először hibahatáron túlmutató mértékben a helyzet. A szigorúság aktuális mértékével egyetértők aránya ugyan nem csökkent a hibahatárt meghaladó mértékben (58 százalék), a több kikényszerített fegyelmet akarók aránya viszont 25-ről 30 százalékra nőtt, az aktuális intézkedéseket pedig túl szigorúnak tartók aránya 8 százalékra csökkent. Tízből tehát hárman követelték múlt héten a koronavírus elleni intézkedések szigorítását, amelyet a kormány – éppen a Nézőpont Intézet adatfelvételének csütörtök délelőtti lezárulta után – be is jelentett. Ezzel a jól időzített bejelentéssel alighanem a társadalmi hangulat szigorításpárti fordulatát előzte meg a kabinet, írják.

(forrás: 444.hu, Ripost)
hirdetés

Könyveink