2024. április. 26., péntek - Ervin.

Gulyás Gergely megfertőződött

Pozitív lett a koronavírustesztje Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek. Nemzetközi kitekintés.

A Miniszterelnökség az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a minisztert influenzaszerű tünetei miatt tesztelték, és koronavírustesztje pozitív lett. Azt is kiemelték: annak köszönhetően, hogy az oltottság az elérhető legnagyobb védelmet biztosítja, a koronavírus-fertőzés a Miniszterelnökséget vezető miniszternél komolyabb tüneteket nem mutat.

Gulyás Gergely az ilyenkor kötelező vizsgálatok elvégzése után az előírásoknak megfelelően házi karanténba vonult. Munkáját - amennyire a körülmények engedik - otthonról végzi majd - közölte a Miniszterelnökség.

Az mno.hu vasárnap este azt írta: a Magyar Nemzet információi szerint Gulyás Gergely németországi hivatalos látogatása után betegedett meg.

*

Egyetlen ország sem maradt hétfőtől a brit kormány vörös utazási listáján, amelyen a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek szerepeltek. A vörös kategória ugyanakkor nem szűnt meg, London fenntartja a jogot arra, hogy szükség esetén ismét országokat soroljon át ebbe a kategóriába.  A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhattak be Angliába, de érkezésük után nekik is a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében tíz napra karanténba kellett vonulniuk. E szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint) volt, és ezt az utasoknak kellett fizetniük.

Brit idő szerint hétfőn hajnali 4 órától, közép-európai idő szerint 5 órától azonban London az utolsó hét országot - Kolumbiát, a Dominikai Köztársaságot, Ecuadort, Haitit, Panamát, Perut és Venezuelát - is levette a vörös listáról. Az Angliára vonatkozó intézkedést az Egyesült Királyság többi nemzete közül hétfőtől Skócia és Wales is érvényesíti. Észak-Írország kormánya egyelőre nem jelezte, hogy mikor veszi át az új szabályozást.

A vörös kategória azonban nem szűnt meg teljesen. A brit közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint ha a közegészségügy védelme azt diktálja, a kormány kész újból országokat és térségeket felvenni erre a listára.

A brit kormány ugyancsak hétfőtől 30 újabb ország oltási programját ismeri el. Ez azt jelenti, hogy azoknak az utazóknak, akik ezekben az országokban megkapták a koronavírus elleni oltás teljes dózisát, csak angliai érkezésük után kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük, indulásuk előtt nem.

Október 4. óta nem kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük az angliai beutazás előtt azoknak, akik a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták nemzetközileg elismert vakcinákból. Egy hete a nemzetközileg jóváhagyott oltóanyagokkal teljesen beoltott utazók számára megszűnt az angliai érkezés utáni második napon elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-teszt kötelme is, és ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges.

*

A nyugat-balkáni térség országai közül Bosznia-Hercegovinában oltották be arányaiban a legkevesebb embert koronavírus ellen, a nagykorú lakosság csupán 19,94 százaléka kapta meg a vakcinát - közölte a civil ügyek minisztériuma vasárnap. A régió országai közül beoltottság tekintetében a ranglétrán alulról felfelé haladva a következő Albánia, majd Észak-Macedónia, Montenegró, Koszovó, Szerbia, Horvátország és Szlovénia.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 6001-gyel 1 137 820-ra, Koszovóban 25-tel 160 749-re, Észak-Macedóniában 495-tel 202 204-re, Montenegróban 463-mal 143 785-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 999-cel 253 756-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 64-gyel 9890-re, Észak-Macedóniában 13-mal 7091-re, Montenegróban öttel 2100-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 33-mal 11 502-re nőtt. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2976 maradt.  

*

A válságstáb bejelentése alapján a hatóságok a hétvégétől szigorúbban ellenőrzik a járványügyi intézkedések betartását Horvátországban, a szabálysértőkre pedig pénzbírságot szabnak ki, közölte a Polgári Védelmi Igazgatóság vasárnap.  A válságstáb eközben további két héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat. Az országban továbbra is kötelező a maszk viselése zárt térben, a vendéglátóhelyek pedig csak éjfélig tarthatnak nyitva. A rendezvények látogatása és a beutazás is védettségi igazoláshoz van kötve.

A polgárőrség és a rendőrség fokozottabban ellenőrzi a kegyeleti ünnepek alatt a temetőket, de az olyan nyilvános összejöveteleket is, mint a koncertek, a sportesemények vagy a magánrendezvények. Különösen figyelni fogják a maszkviselés előírásának betartását zárt térben, de nyitott térben is, ott, ahol nem tartható be a 1,5 méter távolság. Azokra, akik nem hordanak maszkot vagy szabálytalanul viselik azt - például csak a száj van eltakarva, az orr nincs -, 500 kuna (24 ezer forint) pénzbírságot szabnak ki - olvasható a Polgári Védelmi Igazgatóság közleményében.

Horvátországban az elmúlt egy hétben tízhavi csúcsot döntött a napi új fertőzöttek száma, és ennek hatására valamelyest nőtt az oltakozási hajlandóság is. Az elmúlt 24 órában 3319 új fertőzést azonosítottak az országban; a vírus okozta Covid-19 betegségben 22-en haltak meg. Kórházban 1418 beteget ápolnak, közülük 170-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 911 239-en kaptak védőoltást - a jogosultak 47, a felnőtt lakosság 56 százaléka -, közülük 1 799 683-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 1663 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A Covid-19 szövődményei miatt hat beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 572-en vannak kórházban, 138-an intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 188 712-en kaptak védőoltást, közülük 1 119 181-en már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka.

Ljubljana nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a romló a járványhelyzet miatt újra lezárásokat rendel el. Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerint ez akkor következhet be, ha az intenzív osztályon kezelt betegek száma 160-180-ra emelkedik.

*

Ukrajnában a 24 megyéből már 15-ben a vörös besorolás alapján megszabott, legszigorúbb koronavírus-járványhelyzet szerinti korlátozások vannak érvényben a hétvégétől. A kormány határozata alapján szombattól került át a vörös kategóriába a korábbi hét régió mellé még további nyolc. A jelenlegi legenyhébb kockázatot jelző sárga besorolásban már csak két régió van, Kárpátalja és Kirovohrad megye, a többi a kettő közötti narancsban, beleértve a fővárost, Kijevet is, amely azonban hétfőtől szintén vörös besorolásba kerül át.

Emiatt a hétvégén az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint több fővárosi oltópontnál hosszú sorok alakultak ki. A vörös besorolású régiókban ugyanis a bevásárló központok, vendéglátó egységek és sportlétesítmények csak akkor tarthatnak nyitva, ha minden alkalmazott és látogató felvette a védőoltás mindkét dózisát, vagy negatív PCR-teszttel rendelkezik. Kijevben ezen felül a közösségi közlekedési eszközökre - beleértve a metrót is - csak azok szállhatnak fel, akik a védőoltásnak legalább az első dózisát beadatták maguknak, illetve 72 óránál nem régebbi negatív teszttel rendelkeznek. Az UNIAN beszámolt arról is, hogy a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban, az egyik bevásárlóközpontban létesített oltópontnál sokkal többen jelentkeztek oltásra, mint amennyi oltóanyag rendelkezésre állt. Az elégedetlen emberek nem akarták elengedni az orvoscsoportot mindaddig, amíg mindenkit be nem oltanak, ezért a rendőrségnek kellett beavatkoznia.  

Vitalij Klicsko kijevi polgármester egy rádióinterjúban azt mondta, hogy a fővárosban már hatezerig növelték a Covid-betegek számára fenntartott kórházi helyeket, de képesek még további 5500-zal növelni. A fő probléma szerinte nem a kórházi ágyak száma, hanem az, hogy nincs elegendő egészségügyi alkalmazott a betegek ellátásához. Az Ukrajinszka Pravda hírportál vasárnap közölte, hogy a Worldometer statisztikai honlap szerint Ukrajna a napi elhunytak számát tekintve - pénteki adatok alapján - már a második helyre került a világ országai között Oroszország után.

Ukrajnában vasárnapra 17 430-cal 2 922 302-re nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 336-tal 67 729-re, az aktív betegeké pedig csaknem 12 ezerrel 418 360-ra. A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 421 546-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 2 734 683-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Szombaton 177 765 embert oltottak be az országban.

*

A világon 246 700 706 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 999 620 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.  Egy nappal korábban 246 416 219 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 995 516 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés