hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Zacher a járványkezelésről: A szakma döntsön, ne a politika

A kórházba kerülő, súlyos állapotú betegek között 7-8 betegre jut egy oltott, derült ki a Napi.hu szerint a KOVIDŐK csütörtök esti beszélgetésén.

Ugyan a kórházi felvételnél mindenkiről kiderül az oltási státusz, ezek a statisztikák mégsem hozzáférhetőek, pedig különösen az oltatlanok számára lenne fontos, hogy ismerjék őket. A számok nem hazudnak és minden plakátnál jobban felhívnák a figyelmet az oltás fontosságára Zacher Gábor toxikológus szakorvos, mentőorvos.

A negyedik hullám eddigi betegeiről elmondta, egyre fiatalabbak kerülne kórházba. A delta variánssal való megfertőződés után gyorsan, 1,5-2 nap után már jelentkeznek a tünetek, s nagyon fontos, hogy nem szabad megvárni a súlyos állapotot az orvoshoz fordulással.

Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus, reumatológus professzor a védekezéssel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy annak mindig 3 pillérűnek kell lenni, azaz oltást, a maszkot, azaz a járványügyi intézkedéseket és a tesztelést egyszerre kell alkalmazni a siker érdekében. Ezt a 3 elemet folyamatosan, párhuzamosan alkalmazni kell.

Jakab Ferenc virológus professzor úgy vélte, a szeptembertől decemberig tartó időszak mutatja majd meg, hogy mire számíthatunk hosszú távon a járványt illetően.

A mai fertőzöttségi, halálozási és kórházi adatokra nézve már nem vagyok optimista, fogalmazott Jakab, aki két hete még derűlátóbban ítélte meg az újabb járványhullám alakulását. Szerinte megjósolhatatlan, hogy mi várható, illetve, hogy mikor lesz a csúcs.

Meglátjuk, bízom az átoltottságban még, ha relatíve csúnyábbak is számok, mint kellene és a jó döntésekben, a további járványügyi intézkedésekben, jelentette ki, felhívva a figyelmet, hogy az oltásnak és járványügyi intézkedésnek kéz a kézben kell haladni, mert egyik nem üti ki a másikat.

A brit mutánsnál 3-5-ször gyorsabban terjedő delta variáns miatt nem rózsás a jövő, a negyedik hullám taréja akár olyan is lehet, mint a harmadiké volt: belerottyanhat az ellátórendszer és az ország is. Ráadásul az egymillió lakosra jutó halálozással Magyarország még mindig az élen, az 5. helyen áll, ami nem nagyon kap teret a hivatalos kommunikációban, pedig azt jelenti, hogy valami nem nagyon jól működik, mondta Zacher Gábor. Szavai szerint eljöhetne már az az idő, hogy a járványkezelés szakmai kérdés legyen és nem politikai.

Jakab ezzel szemben úgy vélte, a szakma szava számít a döntéshozóknak, s mint elmondta, bízik benne, hogy most is fognak hallgatni szakemberekre és lesznek még járványügyi intézkedések, mert szükség is van rájuk.

Az előadók vegyes hírekkel szolgáltak a poszt-covidosoknak. Míg a legtöbb tünet lassanként rendeződik, vannak olyanok, amelyeknél ez nem következik be. Nincs igazán terápiája a tüdőkárosodásnak, a memóriazavaroknak és a szaglászavar kezelése is problémás. A szívbetegségek közül a szapora szívveréstől szenvedők számára van gyógyszer.

A delta a gyerekeket is eléri, több kerül közülük súlyos állapotba, mint a járvány korábbi hullámainál. A 5 évesnél idősebbeket ezért érdemes lenne oltani, erre talán a jövő hónap közepétől lesz is lehetőség, olvasható a Napi.hu beszámolójában.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink