hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Magára hagyta az egészségügyet a Fidesz

A jövő évi költségvetés legnagyobb vesztese az egészségügy, amely 75 milliárddal kevesebbel gazdálkodhat jövőre, mint idén. Ebben a ciklusban a kormánypártok magára hagyták az egészségügyet. Lehet finomkodni, csakhogy az adatok egyértelműen kedvezőtlenek – mondta Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász a KlubRádió Megbeszéljük című műsorában.

A gyógyszeren kívüli egészségügyi kiadások összege 10 milliárddal emelkedhetett, a gyógyszerkasszát azonban radikálisan megvágták. Az uniós fejlesztési forrásokat pedig nem lehet orvosok, nővérek bérére költeni – hiába hivatkozott erre Szócska Miklós államtitkár, amikor finomabban fogalmazott – vélte Sinkó Eszter.

A nagymértékű forráskivonás hatását az államtitkárság azzal próbálja csökkenteni, hogy a szolgáltató rendszerben átalakítja a struktúrát, bízva némi megtakarítás felhalmozódásában, emellett pedig a népegészségügyi termékadóra bazírozik. Ezek hozhatnak mintegy 40 milliárdos többletet a tárcának, de ez sokra nem lesz elég – tette hozzá az egészségügyi közgazdász.

A Fidesz láthatóan az ország gazdasági rendbetételére koncentrál, csakhogy a humánerőforrás hiánya akkora az egészségügyben, hogy ezt nem szabadna a kormánynak figyelmen kívül hagynia. Olyan kecsegtető ajánlatokat kapnak a magyar orvosok, hogy „hülye lenne, aki nem használná ki” – mondta Sinkó Eszter.

A rezidenseknek igaza van, hogy a havi 100 ezerért nem akarnak 5 évig itthon maradni, bár 5 év múlva nem lesz olyan politikai erő, aki nem fogja megadni a rezidenseknek a plusz 100 ezer forintot - vélte a szakember.

A beszélgetés a KlubRádió oldalán meghallgatható.

(forrás: Klubrádió)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés