hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Korszerűen és magas színvonalon látja el az OMSZ a stroke-os eseteket (Frissítve: újabb reakció...)

Több ezren osztották meg egy orvos bejegyzését, amelyben arról írt, hogy későn értek ki a mentők egy családtagjához, ezt cáfolja most az OMSZ.

Több ezren osztották meg Spányik András orvos kedd esti Facebook-bejegyzését, amelyben arról írt, hogy milyen későn értek ki a mentők egy családtagjához, aki időablakos stroke-ot szenvedett. Az Országos Mentőszolgálat részletesen válaszolt a posztban megfogalmazott vádakra. 

A bejegyzés kiemelte, hogy ennél a fajta stroke-nál minden perc számít, így az orvos szerinti 40 perces késlekedés akár komoly következményekkel járhatott volna. A késlekedés miatt az orvos szerint „súlyos rendszerhibára derült fény”, ami azt jelzi: nem jól működik a rendszer. Spányik András egyébként a MedSpot Alapítvány alapítója, az orvosszakmai csapat vezetője, aki több kollégájával együtt rendszeresen utazik kárpátaljai menekültekhez.

A Telex megkereste az Országos Mentőszolgálatot is, Győrfi Pál határozottan elutasította Spányik András vádjait. Elmondta, hogy a beteghez a hozzátartozók nem a mentőket, hanem a budaörsi orvosi ügyeletet hívták ki, akik megkezdték a betegellátást.

„A mentésirányítási rendszer dokumentált és hitelesített adatai szerint 2023.04.24-én, 07 óra 49 perckor az első ellátók kértek mentőt a beteg kórházba szállításához stroke gyanúja miatt. A mentőegység a megadott címre 08 óra 10 perckor kiérkezett, majd a beteggel 08 óra 37 perckor (a mentőhívást követő 1 órán belül) már a gyógyintézetbe (az ellátásra legmegfelelőbb stroke-centrumba) ért” – írta az OMSZ.

Győrfi kiemelte, hogy a fentiek alapján „a Facebookon terjedő bejegyzés írójának negatív következtetései megalapozatlanok”.

A történethez kapcsolt, a betegek bizalmának alaptalan megingatására alkalmas megjegyzéseket („Mi történik azon állampolgárokkal, akiknek nincs orvos a családjában?”) a lehető leghatározottabban visszautasítjuk!

„A magyarországi mentőellátás stroke betegekre vonatkozó hatékonyságát és színvonalát nemzetközi szakmai szervezetek folyamatosan és régiónként is vizsgálják. Az értékelés kiterjed a stroke-gyanús betegek helyszíni mentőellátására, illetve a kórházba szállítás megszervezésének összes elemére is. A közelmúltban a nemzetközi szervezet »Angels Díjat« adományozott az Országos Mentőszolgálatnak a stroke-esetek korszerű és magas színvonalú ellátásáért."

Frissítés:

Reagált Győrfi Pál kijelentéseire az egészségügy problémáira figyelmeztető orvos – szúrta ki az Index.

Spányik András csütörtök délután reagált a nyílt levélre közösségi oldalán. Mint írta, sajnos nem kapott választ arra a kérdésre, hogy miért nem indították az ügyeletes orvos hívására azonnal a néhány percre lévő esetkocsit, miért kellett ismételten rádión értesíteni az ügyeletes kollégának a központot, és miért telt el az értesítéstől olyan sok idő az érkezésig. Egy másik pontban kiemelte, hogy a kollégák és magánemberek által tapasztalt rendszeres hibákra szerette volna felhívni a figyelmet, hiszen sokan észlelnek hasonló nehézségeket. 

Azt is hozzátette, hogy nem állt szándékában a betegek bizalmának megingatása, konstruktív szándékkal, elkeseredettségében osztotta meg tapasztalatait és hangosította ki sok más ember véleményét, tapasztalását.

(forrás: Telex, Index)
hirdetés

Könyveink