hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

NET: nincs konszenzus a betegszállítás módosításáról

A NET szerint nem látható társadalmi konszenzus a betegszállítás rendjének módosításával kapcsolatban, ezért arra kérik a szaktárcát, hogy egyeztessen az érintettekkel. Ma tartotta első idei ülését a Nemzeti Egészségügyi Tanács.

Betegszállítás és mentés

Még decemberben jelentette be Beneda Attila, az egészségügyi államtitkár kabinetfőnöke, hogy a szaktárca az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ) vonná a betegszállítás irányítását. Az egészségügyi vezetés többször is egyeztetett az OMSZ, valamint a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) képviselőivel. Mártai István, az OMSZ főigazgatója és Bíró Ferenc, az MBOE elnöke egyaránt nyitott volt az együttműködésre, de többször is hangot adtak azon véleményüknek, hogy jó intézkedés volt a betegszállítás és a mentés különválasztása.

A tárca korábban azt közölte, hogy terveik szerint még az idén életbe lép a rendelet.

A Nemzeti Egészségügyi Tanács idei első ülésének napirendjére az egészségügyért felelős államtitkárság kérésére került fel, hogy sürgősséggel vitassák meg a betegszállításról szóló rendelet módosítását, amelynek célja a betegszállítás területén kialakult anomáliák rendezése.

Gara Imre a NET alelnöke elmondta, hogy a tárca előterjesztésében a betegszállítás problémáját az irányítási szinten rendezné, amit a MBOE jelenlévő képviselője "nem nagyon tudott elfogadni".

A NET arra kéri a tárcát, vizsgálja meg az egész kérdés gazdaságossági vonatkozásait, és vegye fel a kapcsolatot az érdekeltekkel, hogy konszenzusos megoldás születhessen. A civil szervezetek nevében pedig azt kérik, hogy ebben a vitában a beteg érdekei ne sérüljenek.

Dohányzás és képzés

Gara Imre elmondta, hogy az ülésen tárgyaltak arról az általuk alkotott törvénytervezetről is, amellyel a dohányzás problémáját rendeznék: ebben vannak különböző tilalmak, de szó van a prevencióról, reklámozási kérdésekről, a forgalmazásról, valamint a dohányzásról való leszokást segítő állami hozzájárulás igénybevételének lehetőségéről is. Utóbbi fedezetére szolgálna a már korábban felmerült termékdíj. A tanács azt javasolta, hogy tervezetük alapján dolgozzon ki egy koncepciót a szaktárca és azt a többi, a témában érintett tárcával együtt sürgősséggel tárgyalják meg.

A keddi ülésen a NET tagjai mellett egyetemek, képzőintézmények, illetve hallgatói önkormányzatok képviselői is egyetértettek abban, hogy az egészségtudományi szakoktatás területén változtatni kell. A tanács alelnöke elmondta, hogy jelenleg az országban kétszer annyi orvost képeznek, mint ápolót.

Életpályamodell - nyugdíjkedvezmény

Ezt megerősítve Bereczki Dániel, a NET tagja hozzátette, hogy a szükségesnél jóval kisebb létszámmal folyik a diplomás ápolók, gyógyszerészek és mentőápolók képzése. A helyzetet tovább rontja, hogy a végzettek fele vagy az egészségügyi szférán kívül helyezkedik el, vagy külföldre megy. A szakképzett ápolók körében van a legnagyobb hiány - mondta a professzor, hangsúlyozva: "nyugati fizetéseket várhatóan a közeljövőben sem lehet adni Magyarországon, ezért más módon kell vonzóvá tenni ezt a pályát".

Bereczki Dániel szerint az életpályamodell részévé kellene tenni, hogy - a fegyveres testületek dolgozóihoz hasonlóan - az is kapjon nyugdíjkedvezményt, aki éveken, évtizedeken át ágy mellett dolgozik. A nyugdíjkedvezmény tíz év ilyen munkaviszony után másfél, harminc év után pedig négy és fél év lehetne - közölte a professzor.

hirdetés

Könyveink