hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Összefogás az orvosok társadalmi megbecsüléséért

Jubileumi Astellas-díj - Az Év Orvosa Pályázat

November 30-ig saját gyógyulásuk, kezelésük történetének megírásával tehetnek ajánlást a betegek a jelölők számára a orvosi teljesítmények elismerését célzó Astellas-díj - Az Év Orvosa Pályázatra. A jubileumi pályázatot az Astellas Pharma és a MOTESZ közös gondozásában ötödik alkalommal hirdették meg.

A Jubileumi Astellas-díjra jelölteket a MOTESZ tagegyesületei, a kórházak és klinikák orvosszakmai vezetői, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, az elmúlt 4 év során Astellas-díjra jelölt orvosok, valamint a hivatalosan bejegyzett, alapító okiratuk vagy alapszabályuk alapján kompetensnek tekinthető érdekvédelmi, szakmai és civil szervezetek állíthatnak.

Jelölt bármely, Magyarországon igazolható módon legalább 5 éve folyamatos praxissal rendelkező orvos lehet, akinek napi tevékenysége a pályázati kiírásban rögzített tevékenységi területek valamelyikébe egyértelműen, kétséget kizáróan besorolható: alapellátás, orvosi diagnosztikai szakterületek, sebészeti jellegű orvosi szakterületek, konzervatív orvosi szakterületek, valamint rehabilitáció és krónikus ellátás. A jelölttel szemben fontos elvárás, hogy munkáját szakmai és társadalmi ismertség és elismertség övezze.

A jelöltállításban a laikus közönség is aktív szerepet kap, így ez a kör is befolyásolni tudja, kik kapják az Astellas-díjat. Az elmúlt években megtapasztaltuk, hogy leginkább a hála és a köszönet vezérelte a betegeket abban, hogy saját kezelésük, gyógyulásuk történetét megírták és beküldték e nemes versenyre, hogy ezáltal mások előtt is elismerést vívjanak ki saját orvosuknak. Négy esztendő alatt közel ezer ilyen nagyszerű emberi történetet ismertünk meg, amelyek leginkább a helytállásról, a reményről, az emberiesség legszebb pillanatairól szóltak.

A Jubileumi Astellas-díj - Az Év Orvosa pályázat e hagyományt követve az idén is várja ezeket az emberi nagyságról, a kiváló szakmai teljesítményekről árulkodó történeteket. Szeretnénk, ha évről-évre minél több ilyen léleképítő esettel találkozhatnánk, s ha ezek a pályázat keretében még többek számára ismertté válnának.

Ugyan a pályázaton közvetlenül csak a korábban említett szervezetek és felkért személyek jelölhetnek, a betegek saját gyógyulásuk, kezelésük történetének 2011. november 30-ig történő megírásával és annak az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mailre, vagy postán az 1660 Budapest, Pf. 448. címre történő megküldésével a jelölők számára ajánlást tehetnek.

A beküldött történetekről a regisztrált jelölők értesítést kapnak, így amennyiben valamelyik szervezet a javasolt orvost a díjra méltónak találja, lehetősége van arra, hogy a kezdeményezést felkarolja, és az orvost saját jelöltjei közé felvegye.

A jelölési időszak lezárását követően a zsűri először azon jelöltek körét nevezi meg, akik a nagyközönség részvételével zajló internetes szavazáson részt vesznek. A legtöbb szavazatot elnyerő orvos a verseny közönségdíját nyeri el.

Egy további szűkítésben a zsűri a döntős orvosok körét is kijelöli, szakterületenként
3-3 orvost kiemelve. A pályázat az elmúlt évek gyakorlatától eltérően, a döntős orvosok emberi és szakmai teljesítményének mérésére többszintű, hangsúlyosan orvosszakmai minősítési rendszert alkalmaz. E minősítés eredményét azonban már csak a zsűri ismeri meg és az egyes kategóriák győzteseit a bíráló testület a kapott eredmények alapján határozza meg.

A pályázat mellé már az elmúlt négy esztendő során is több, neves közéleti személyiség és orvosszakmai területen jártas szakember állt. Idén e kör jelentősen bővült. A pályázat fővédnöke idén prof. dr. Sótonyi Péter akadémikus, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, a zsűri elnöke prof. dr. Perner Ferenc sebész professzor, a zsűri társelnöke pedig prof. dr. Ertl Tibor, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára lett.
A zsűritagok az egyes pályázati kategóriák hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt ismert és megbecsült szakemberei közül kerültek ki.

Sajnálatos tény, hogy az egészségüggyel kapcsolatos híradások ma leginkább a negatív kicsengésű, többnyire méltatlanul felnagyított, elrettentő példákra fókuszálnak, így a gyógyító munka bravúros pillanatai, a nagyszerű teljesítmények csak ritkán kerülnek rivalda fénybe. A pályázati célok elérése szempontjából különösen fontos, hogy a pozitív történetek, a nagyszerű orvosi teljesítményekről, a hősies helytállásról és a gyógyulás sikere szempontjából oly értékes jó orvos-beteg kapcsolatról szóló cikkek, híradások és egyéb anyagok a jövőben minél többek számára váljanak elérhetővé, ismertté.

Ennek elősegítése érdekében a Jubileumi Astellas-díj - Az Év Orvosa Pályázat keretein belül, ahhoz szervesen illeszkedve média pályázatot hirdetünk, amelynek célja az említett témákban való publicitás erősítése. A pályázatra bármely, a megjelölt témában készült írással (max. 5.000 karakter), továbbá rádiós- és filmanyaggal (max. 15 perc) lehet nevezni. A média pályázat nyertese az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat többi díjazottjával egyenértékű, pénzjutalommal járó díjat vehet majd át.

A pályázat weboldala: www.astellasazorvosokert.hu

Az Astellas-díjra 2011-ben az alábbi 5 kategóriában lehet jelölteket állítani

1. Alapellátás - az alapellátás orvosok által művelt területei Magyarországon az egészségügyi törvény 152. § értelmében a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ellátás, az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátás és az iskola-egészségügyi ellátás. Így ebben a kategóriában háziorvosokat, házi gyermekorvosokat és iskolaorvosokat lehet jelölni.

2. Orvosi diagnosztikai szakterületek - Ebben a kategóriában a diagnosztikai szakterületen főtevékenységet végző szakorvosokat lehet jelölni, akik elsősorban az önálló és önmagában is sokrétű laboratóriumi-, képalkotó- és patológiai diagnosztika területein tevékenykednek.

3. Sebészeti jellegű orvosi szakterületek - Ebben a kategóriában olyan szakorvosok jelölhetők, akik valamelyik sebészeti szakterületen tevékenykednek, életpályájuk során sebészeti beavatkozásokat aktívan végző gyógyító orvosokként.

4. Konzervatív orvosi szakterületek - Ebben a kategóriában olyan szakorvosok jelölhetők, akik gyógyító tevékenységük során olyan kórismézési és gyógyító beavatkozásokat alkalmaznak, ami nem jár az élő emberi testüregek, szervek sebészi feltárásával és ehhez kapcsolódó egyéb beavatkozásokkal. Ezen szakterületek művelői elsősorban megelőzéssel, tanácsadással, gyógyszerek, különféle műszerek és orvosi eszközök, gépek alkalmazásával, különféle gyógymódok előírásával törekszenek beavatkozni a kórfolyamatokba. Itt veendők figyelembe például azok a szakemberek, akik kórismézési és gyógyítási céllal alkalmaznak eszközöket (endoszkópok), amelyekkel vagy természetes testnyílásokon keresztül, vagy az érpálya falán ejtett kis nyíláson át jutnak be az üreges szervekbe. Ide sorolhatók az idők folyamán a belgyógyászatból önállósult szakmák képviselői mellett például az intenzív terápiás, neurológus, pszichiáter szakorvosok is.

5. Rehabilitáció és krónikus ellátás - Azokat a szakembereket lehet ebben a kategóriában jelölni, akiknek napi orvosi tevékenységét érdeklődésükből, feladatkörükből, intézményi hátterükből adódóan a különböző szervrendszeri betegek egészségi állapotának stabilizálása, fenntartása, helyreállítása jelenti. A hagyományos területek – mozgásszervi, légzőszervi, keringési, idegrendszeri vagy balesetek utáni krónikus ellátás és rehabilitáció (gyermek és felnőtt) mellett újabb területek (pl. onkológiai rehabilitáció), a krónikus gondozási tevékenység, a kómás betegek ellátása, az időskori krónikus ellátások, továbbá az életvégi ellátás (hospice) művelői egyaránt figyelembe veendők a jelölésnél.

(forrás: www.astellasazorvosokert.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés