hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Jogod van a leleteidhez!

Egyre többen panaszolják, hogy az egészségügyi ellátást igénybe vevők a különféle szakorvosi vizsgálatok után a vizsgálati eredményeket „rögzítő” leleteiket nem kapják meg, írja az Ötvenentúl.hu.

A 65 éves Mari egyik éjjel, amint a toalettre indult, megbotlott a papucsában, és combnyaktöréssel kórházba került. Amikor már hazabocsátható volt, egy gyógytornász közreműködésével szeretette volna helyreállítani mozgásképességét. A lelkiismeretes szakember azonban nemcsak a zárójelentést, hanem a röntgenfelvételeket is látni szerette volna a hatékony gyógytornáztatás érdekében. Mivel Mari még nem tudott magabiztosan közlekedni, írásban hatalmazta meg a lányát, hogy a fekvőbeteg-intézményből kérje ki a legutolsó röntgenfelvételt. A lánya azonban nem járt sikerrel, az intézményben megtagadták a kérését.

Nem árt tehát a jogtudatosság: a betegnek törekednie kell arra, hogy a jogainak érvényt szerezzen. Ennek érdekében érdemes idézni a ma is hatályos – „betegjogiként” emlegetett – törvény néhány passzusát, amely kifejezetten az egészségügyi dokumentációra vonatkozó jogokkal és kötelezettségekkel foglalkozik.

„A beteg jogosult megismerni a róla készült egészségügyi dokumentációban szereplő adatait, illetve joga van ahhoz, hogy egészségügyi adatairól tájékoztatást kérjen. Az egészségügyi dokumentációval az egészségügyi szolgáltató, az abban szereplő adattal a beteg rendelkezik. A beteg jogosult a gyógykezeléssel összefüggő adatainak kezeléséről tájékoztatást kapni, a rá vonatkozó egészségügyi adatokat megismerni, az egészségügyi dokumentációjába betekinteni, valamint azokról saját költségére másolatot kapni.

Az egészségügyi intézményből történő elbocsátásakor zárójelentéssel bocsátható csak el, egészségügyi adatairól indokolt célra – saját költségére – összefoglaló vagy kivonatos írásos véleményt kérhet és azt meg is kell kapnia. A beteg jogosult az általa pontatlannak vagy hiányosnak vélt – rá vonatkozó – egészségügyi dokumentáció kiegészítését, kijavítását kezdeményezni, amelyet a kezelőorvos, illetve más adatkezelő a dokumentációra saját szakmai véleményének feltüntetésével jegyez rá.

A beteg jogosult az adott betegségével kapcsolatos egészségügyi ellátásának ideje alatt az általa meghatározott személyt írásban felhatalmazni a rá vonatkozó egészségügyi dokumentációba való betekintésre, illetve arra, hogy azokról másolatot készíttessen.

Az egészségügyi adatokra vonatkozó tájékoztatást a beteg kezelőorvosa, illetve az egészségügyi szolgáltató orvosszakmai vezetője adja meg, az orvosi tájékoztatásra vonatkozó előírásoknak megfelelően, – szükség esetén – a kérelmező kezelőorvosával való szakmai konzultáció alapján.”

A teljes cikk

(forrás: Ötvenentúl.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés