hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségügy: előtérben a betegek?

Rövid időn belül intézményi keretek között folytathatja tevékenységét a Nemzeti Betegfórum – közölte az egészségügyért felelős államtitkár.

Az erről szóló rendelettervezet jelenleg közigazgatási egyeztetésen van jelentette be Szócska Miklós azon a pénteki szakmai konferencián, amelyen hivatalosan is bemutatta a most felállt betegjogi központ főigazgatóját.

Látható fázisába érkezett mindaz, ami a betegjogok érvényesítésében, a betegszervezetek támogatásában hosszú ideje jelen volt az egészségügyi kormányzat munkájában – közölte az Egészségérték a gyakorlatban címmel megrendezett pénteki tanácskozáson az államtitkár. Egyebek között úgy vélekedett: az, hogy az egy évvel ezelőtt beharangozott Nemzeti Betegfórum (NBF) felállításának előkésztését rábízták a betegszervezetekre, jól jelzi, hogy nem félnek bevonni a munkába az érintetteket. Amitől félnek, az sokkal inkább a pénzmosás, az adóelkerülés, vagy az, hogy a gyógyszergyártók esetleg befolyásolnák a különféle betegszervezetek munkáját. Az államtitkár azonban „jó tapasztalatokat szerzett” a Nemzeti Betegfórum előkészítő választmányával; mint mondta, sikerült partneri viszonyt kialakítani az ágazat vezetése és a betegszervezetek között.

Az elkövetkezendő időszakban Szócska Miklós reményei szerint a megfelelő kommunikáció dominálja majd a munkát, mai problémáink gyökerei ugyanis elsősorban az orvosok és a betegek, valamint a betegek és az ellátórendszer közötti megrendült bizalomra vezethetők vissza. Ebben az ágazatvezetés reményei szerint olyan inkubátorházak megnyitása is segíthet, amelyeket a jelenleg üresen álló épületek közül a betegszervezetek számára óhajtanak majd felajánlani.

A konferencián az államtitkár bemutatta a jelenlévőknek dr. Novák Krisztinát, a november elsejével felállt Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) most kinevezett főigazgatóját. A jogi és közgazdász végzettségű új vezető üdvözölte, hogy egy időben áll fel a két intézmény, amelyek között gyümölcsöző együttműködést remél.

Novák Krisztina elmondta: az OBDK-ban pillanatnyilag átadás-átvétel zajlik a társintézmények között. A következő hetekben azonban minél több egyeztetést-tárgyalást szeretnének megvalósítani koncepciójukról annak érdekében, hogy az új központ a kor igényeinek megfelelően, maximális betegközpontúsággal segíthesse a Semmelweis Terv és ezáltal az egészségközpontú egészségügy kialakítását Magyarországon.

A konferencián jelenlévő Nicola Bedlington, a European Patient Forum igazgatója gratulált a hazai kezdeményezésekhez, a kormányzat és a betegszervezetek közötti kapcsolatok alakulásához. Üdvözölte a folyamatot, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a betegszervezetek ernyőszervezetének függetlennek kell lennie, mert csak így csatlakozhat az európai partnerekhez, s a többi közt így vehet részt különféle pályázatokon is. Ezt erősítette egyebek mellett Pogány Gábor, az NBF előkésztő választmányának tagja, a ritka betegségekkel élők elnöke is, aki a betegfórumon túl azt is javasolta a konferencia résztvevőinek, hogy „a felülről létrehozott” tanácsadó szervezet mellett alakítsák meg a Magyarországi Betegszervezetek Szövetségét, a Mabeszt, amely valóban képes lehet majd az európai elveknek megfelelő egységes betegképviseletre.

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink