2024. április. 27., szombat - Zita.

Jogi ismeretekkel is segíti pszichiátriai betegeit

Alumni Találkozó – aki biztosan ott lesz: Resch Mária

Elsősorban egykori csoporttársait szeretné látni a győri kórházban dolgozó Resch Mária pszichiáter a Semmelweis Egyetem Alumni Találkozóján, ahová most jelentkezett először.

Dr. Resch Mária pszichiáter jelenleg a Győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház pszichiátriai osztályán dolgozik. Nagyon jó ötletnek tartja az alma mater alumni találkozóját, amelyen most vesz részt először. Tetszett neki a rendezvény portálja is, számos érdekes programot talált, de leginkább a csoporttársaival szeretne találkozni november 25-én. Mivel szinte mindannyian szakorvosok lettek és számos területen dolgoznak, így még konferenciákon sem futnak össze egymással.

resch_maria

 

1995-ben végzett az SOTE ÁOK-on, rá négy évre szerezte meg a pszichiátria szakvizsgáját, emellett jogi szakokleveles orvos, 2004-ben pedig PhD tudományos fokozatot ért el. Hamarosan újabb diplomára tesz szert, ugyanis utolsó éves joghallgató az ELTE Jogi Karán. Szinte olthatatlan tudásszomját az édesapjától örökölte, akinek szintén legalább hét diplomája van. A szűk családban ugyan nincs orvos, nem innen „hozta” a gyógyítás iránti elhivatottságát. A jogi tanulmányok, a politológia iránti érdeklődés inkább intellektuális hobbit, elfoglaltságot jelentenek számára, ugyanis ahogy mondja „orvos vagyok, szeretek gyógyítani”.

A jog tanulmányozása felé éppen szakterülete indította, hiszen a pszichiátriai betegek között sok az idős, vagy fogyatékkal élő, akiknek gondnokság alá helyezése jogi kérdéseket is érint, s egyre több betege keresi meg más jogi kérdésekkel. Így például nemrég segített eltartási szerződés véleményezésében, nehogy a betegét kiforgassák a vagyonából, vagy éppen lakáshitel-szerződés kapcsán fordultak hozzá véleményét kérve. Mindezen túl az egészségügyben meglátása szerint egyre több jogi ismeretre van szükség.

A jogon túl még két tudományos területtel foglalkozik: az egyik az evészavar, ezen belül is annak nőgyógyászati szövődményeit kutatja. A szegedi egyetemen tanuló unokahúgával az evészavarok fogászati elváltozásairól és következményeiről folytat kutatást, amelynek kapcsán további közös vizsgálatokat, együttműködést szeretnénk a későbbiekben is.

A másik terület a sportolók teljesítményorientációjának, túledzési szindrómájának vizsgálata. Ehhez a kutatáshoz épp az evészavar kapcsán jutott, ugyanis számos sportoló küszködik evészavarral, például a tornászok vagy a súlyemelők a jojódiéta miatt.

Az egyetemi évek eleje nehéz volt, sokan lemorzsolódtak a csoportjukból. Harmadévben mumustárgy volt a patológia a rendkívül szigorú professzoruk miatt, aki képes volt azzal megtréfálni a diákokat, hogy téliszalámit tett a mikroszkóp alá: ha a diák nem ismerte fel, akkor nem volt kegyelem számára. Ám hiába volt hírhedten szigorú a tanáruk, mégis sokat emlegették, sőt, hiányolták, amikor nyugdíjba ment.

Utolsó évesként leginkább a belgyógyászat érdekelte, kiváló tanárként emlékszik Fehér János professzorra, aki az Orvosi Hetilap főszerkesztője is volt. Nemcsak orvosként, de tanárként, emberként is felnéztek rá tanítványai. Ekkor már érdekelte az evészavar, amit elsősorban pszichiátriai oldalról közelítettek meg a kilencvenes évek közepén, s így lett belgyógyász helyett pszichiáter. Kopp Mária a másik példaképe;a professzorasszony akkor kezdte szervezni a Magatartástudományi Intézetet, amikor ő utolsó éves volt.

Orvossá avatása után a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórházban kezdett dolgozni, majd Sopronba költözött (egyébként mosonmagyaróvári születésű), és a győri kórházban helyezkedett el: két és fél évig vezette a pszichiátriai osztályt. A megye pszichiáter szakfelügyelő főorvosa jelenleg is. Sopronban él, mindennap intercityvel utazik Győrbe. Az egyórás úton olvas, pillanatok alatt elrepül az idő. Élvezi Sopron és környékének természeti adottságait, már nem hiányzik a pesti nyüzsgés, mint a diákévek utáni első időszakban.

Ön már jelentkezett? A részletekért kattintson ide!

alumni

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés