2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Januárban életbe lép a cseh egészségügyi reform első szakasza

Január elsején életbe lép a cseh egészségügyi reform első része, amely alapján kétszintűvé válik a közegészségügyi ellátás Csehországban.

A hat törvénymódosításból álló csomagot Václav Klaus cseh államfő csütörtökön aláírta – közölte Radim Ochvat, az elnök szóvivője.

Az egészségbiztosítási törvény módosítása lehetővé teszi, hogy januártól az, aki akarja, magasabb biztosítási díjat fizessen, s ennek következtében az általános színvonalat meghaladó egészségügyi ellátásban részesüljön. Ennek alapfeltételeként meghatározzák azokat a közegészségügyi ellátási normákat, amelyekre mindenki jogot formálhat.

Ugyanakkor lehetővé válik az egészségbiztosítók fúziója is. Csehországban jelenleg nyolc egészségbiztosító működik. Közülük a legnagyobb az Általános Egészségbiztosító (VZP), amelynél a lakosság mintegy 70 százaléka van regisztrálva.

Módosulnak a páciensek által fizetett különféle illetékek is. Kórházi beutalás esetén az eddigi 60 koronás napidíj 100 koronára emelkedik. Az eddigi gyógyszerenkénti 30 koronás gyógyszertári illeték a jövőben az egész vényért fizetendő 50 koronára módosul. Az 50 koronánál olcsóbb gyógyszerek után a jövőben nem fizet térítést az egészségbiztosítás. Újdonság, hogy a gyógyszerek árát versenyalapon határoznák meg.

Az egészségbiztosítási törvény módosításait csak a három jobbközép koalíciós párt képviselői szavazták meg, az ellenzéki szociáldemokraták és a kommunisták elutasították. Az ellenzék ismételten jelezte: az ügyben az alkotmánybírósághoz fordul, mert nem ért egyet sem a kétszintű orvosi ellátással, sem az önrészesedés növelésével. A baloldali ellenzék és a szakszervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy a közegészségügyben két szintje legyen az ellátásnak, aszerint, hogy kinek mennyi pénze van.

Leos Heger egészségügyi miniszter azt állítja, hogy a törvénymódosítások összhangban vannak az alkotmánnyal. Az egészségügyi reform további részeit Heger az ősszel kívánja a kormány elé terjeszteni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink