2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Kétszintű lesz az egészségügyi ellátás Csehországban

Kétszintű lesz a jövőben a közegészségügyi ellátás Csehországban, s emelkedik a kórházi napidíj. Egyebek között ezt tartalmazza a cseh egészségügyi reform első része, amelyet kedden délután hagyott ismételten jóvá a cseh képviselőház.

A parlament alsóháza a várakozásoknak megfelelően felülvizsgálta az ellenzéki szociáldemokraták által ellenőrzött felsőház, a szenátus, döntését, miután a szenátus a reformokat elutasította. A 200 tagú képviselőházban a jelen lévő 177 honatya közül 103-an szavazták meg újra a törvényt, ami elég volt a szenátus döntésének felülvizsgálatához.

Az egészségbiztosítási törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a jövőben az, aki akarja, magasabb biztosítási díjat fizessen, s ennek következtében az általános színvonalat meghaladó egészségügyi ellátásban részesüljön. Ennek alapfeltételeként meghatározzák azokat a közegészségügyi ellátási normákat, amelyekre mindenki jogot formálhat.

Kórházi beutalás esetén az eddigi 60 koronás napidíj 100 koronára emelkedik. Az eddigi gyógyszerenkénti 30 koronás gyógyszertári illeték a jövőben az egész vényért fizetendő 50 koronára módosul. Az 50 koronánál olcsóbb gyógyszerek után a jövőben nem fizet térítést az egészségbiztosítás. Újdonság, hogy a gyógyszerek árát versenyalapon határoznák meg.

Az egészségbiztosítási törvény módosítását csak a három jobbközép koalíciós párt képviselői szavazták meg, az ellenzéki szociáldemokraták és a kommunisták nemmel voksoltak. Az ellenzék ismételten jelezte: az ügyben az alkotmánybírósághoz fordul, mert nem ért egyet sem a kétszintű orvosi ellátással, sem az önrészesedés növelésével. Leos Heger egészségügyi miniszter azt állítja, hogy a most elfogadott törvény összhangban van az alkotmánnyal.

A jogszabály ellen a szakszervezetek korábban sztrájkkal tiltakoztak. A kötelező egészségügyi ellátási normákkal kapcsolatban a cseh orvosi kamarának is kifogásai vannak. A kamara a javaslat visszavonására kérte az egészségügyi minisztert, de nem talált meghallgatásra.

Az egészségügyi reform további részeit Leos Heger az ősszel kívánja a kormány elé terjeszteni. A módosított törvények 2012 januárjában lépnének életbe.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink