2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Négyezer szlovákiai orvos fenyegetőzik felmondással

Eddig csaknem négyezer szlovákiai orvos írta alá eddig azt a nyilatkozatot, amelyben felmondásukat helyezik kilátásba, ha az egészségügyi minisztérium nem teljesíti szakszervezetük követeléseit, köztük a béremelést.

Marián Kollár, az orvosszakszervezet elnöke szerdán a közszolgálati rádióban elmondta: a nyilatkozatot 51 kórházban 3827-en írták alá, a kórházi orvosok majdnem fele. Az egészségügyi tárca közlése szerint a szlovákiai kórházakban 9553 orvos dolgozik, az egész országban pedig - a Szlovák Orvosi Kamara kimutatása szerint - 22 164 orvos.

A szlovák orvosoknak négy követelésük van, amelyek közül a legfontosabb a béremelés, illetve a kórházak átalakításának a leállítása, azaz, hogy az eddigi állami, megyei vagy városi kórházak ne váljanak részvénytársaságokká. Az orvosok attól tartanak, hogy a kórházak végül magántulajdonba kerülnek. További követelés, hogy az állam növelje az ágazat támogatását. A pozsonyi egészségügyi minisztérium a követeléseket elutasítja, s folytatni kívánja a változtatásokat.

"A kormány nem állítja le a kórházak átalakításának folyamatát" - reagált a követelésre Rado Bato, a kabinet szóvivője.

Peter Ottinger, a szlovákiai kórházszövetség elnöke úgy véli, hogy az egész szlovákiai egészségügynek súlyos gondokat okozna, ha a felek nem tudnának megegyezni és az orvosok valóban elhagynák a kórházakat.

A sajtóban közölt adatok szerint a szlovákiai állami kórházakban az idei első negyedévben 1623 euró volt az átlagbér. Az orvosok azt követelik, hogy 2013 januárjától az orvosok átlagbére az országos átlagbér másfélszerese, illetve háromszorosa legyen. Az országos átlagbér ma 746 euró.

A szlovákiai orvosok akcióját a hasonló tavaszi csehországi akció sikere váltotta ki. A cseh orvosok Köszönjük, távozunk elnevezésű akciója tavaly nyártól idén tavaszig kilenc hónapon át tartott, s végül kompromisszumos megoldással zárult. Az egészségügyi tárca emelte az orvosok fizetését, s megegyezés született néhány reformlépésben is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink