hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Magánegészségügy: fellendülés várható Közép-Európában

Az állami egészségügyi rendszerek továbbra is alulfinanszírozottak a régióban, ahol jellemző a rossz infrastruktúra és az alulfizetett személyzet, amely szintén ösztönzőleg hathat a magán egészségügyi piacra – derül ki egy régiós elemzésből, amelyet a Biztosítási Szemle közöl.

A fejlesztések a magán egészségügyi szektorban a jelentésben vizsgált mind a hat országban korlátozottak voltak. Az elmúlt két évben a gazdasági visszaesés miatt a befektetők kerülték ezt az ágazatot, ugyanakkor az állami szektor költségvetését is érzékenyen érintette ez az időszak, amely romló helyzetet okozott az állami egészségügyi ágazatban: az alulfinanszírozottság mélyült, az infrastruktúra leromlott, a személyzet mindenütt alulfizetett. Ennek következtében egyre több beteg választja a magán-egészségügyi létesítményeket.

A legújabb PMR jelentés a Közép-Európa magán egészségügyi piacával, illetve a 2011-2013 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési előrejelzésekkel foglalkozik. Átfogó elemzést nyújt a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország, Lengyelország, Románia és Bulgária egészségügyi ágazatának legújabb eredményeiről, továbbá olyan fontos adatokkal is szolgál, mint a piac mérete, szerkezete, valamint 2013-ig várható piaci trendeket és fejlesztési előrejelzéseket is összefoglalja.

A vizsgált hat ország teljes piaca 2007-2010 között közel 25 százalékkal, 4,7 milliárd euróról 5,9 milliárd euróra hízott, annak ellenére, hogy a pénzügyi válság nyomán a betegek vásárlóereje is jelentősen megcsappant. 2010-ben a piac kezdett ismét talpra állni.

Értékét tekintve a legfontosabb piac a régióban a lengyel és a cseh, amely körülbelül az összérték 70 százalékát adja. Hazánkban, a jelentés szerint megnehezíti az előrejelzést a politikai döntések következetlensége. A többi piac fejlesztési terveit figyelembe véve a szakértők szerint hazánk magán egészségügyi piaca csökkenni fog: 2013-ra 300 millió euróra. A legnagyobb növekedést Románia és Bulgária piaca érheti el, igaz, meglehetősen alacsony bázisról: 2010-ben az egy főre jutó egészségügyi kiadások értéke az említett két országban mindössze 20 euró volt, szemben a csehországi 200 euróval.

A jelentésben foglalt hat ország egészségügyi kiadásai átlagosas a GDP 5 százalékát tették ki, a legalacsonyabb értéket Romániában, a legmagasabbat Csehországban mérték. A helyzet 2010-ben még romlott, 2009-ben ugyanis még a GDP átlag 7,2 százalékát fordították a régió országai egészségügyi kiadásokra.

A teljes elemzés a Biztosítási Szemle oldalán olvasható

hirdetés

Könyveink