hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Így állnak az egészségpénztárak

Az azenpenzem.hu szerint 2017 első félévében az előző év azonos időszakához képest 18 százalékkal estek vissza az egészségpénztári befizetések.

Egy átlagos magyar család 65 ezer forintot fizet ki a zsebéből az egészégére évente, és ez az összeg a család bővülésével meredeken emelkedik. Miközben a nyugdíjpánik egyre nagyobb, valahogy elsikkad, hogy igazán nagy gondok az egészségügy terén lehetnek. Az állam nem véletlenül támogatja a legnagyobb mértékben éppen az egészségtakarékosságot, írja az azenpenzem.hu.

Ha valaki egyénileg gyarapítja számláját, akkor a következő évben, az adóbevallást követően adójóváírásként visszakap 20 százalékot, de maximum 150 ezer forintot. A kedvezmény mértéke pedig még tovább is növelhető. A két éves lekötés további extra 10 százalékos adókedvezményt fial. Sajnos azonban ez csak az érem egyik oldala. A másik, hogy a cafeteria idei átalakítása jókora – remények szerint csak átmeneti – csapást mért az egészségkasszákra.

Mint a portál a jegybanki statisztikából kiszámolta: 2017 első félévében az előző év azonos időszakához képest 18 százalékkal estek vissza az egészségpénztári befizetések. Ez a munkáltatói juttatások 45 százalékos mérséklődése és az egyéni befizetések 60 százalékos (!) megugrása eredőjeként alakult ki. Még így sem éri azonban el fejenként az évi 17 ezer forintot az egészségpénztári számlákra a befizetés. Mivel a nemfizetők aránya nagyon magas, véleményük szerint a reális átlag valahol 30 ezer forint felett lehet.

(forrás: Az én pénzem)
hirdetés

Könyveink