hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Tízezreket nyerhet, ha munkáltatója helyett lép

Jövőre komoly átrendeződés jöhet a cafeteriában: várhatóan kevesebb munkaadó kínálja az eddig igen népszerű nyugdíjpénztári befizetést, ugyanakkor sok helyen felválthatja ezt a béren kívüli készpénzjuttatás. Pluszpénzhez juthat azonban az a munkavállaló, aki ilyen esetben nem függeszti fel az előtakarékosságot, hanem egyéni befizetésre vált. Hasonló a helyzet az egészségpénztáraknál, ahol ráadásul egy adómentes alternatívát is kínál a rendszer, írja a Napi.hu.

Komoly érvágást jelent az öngondoskodásnak a cafeteriát érintő 2016-os adómódosítás: jövőre ugyanis a munkaadók önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári befizetései kikerülnek a kedvezményes, eddig 34,51 százalékos adókulcs alól, így már a legfelső, jelenleg 49,98 százalékos sávba tartoznak majd (a változások miatt, várhatóan "csak" 49,56 százalékos lesz ez a közteher 2017-től).

A kedvezőtlen változások éppen a "csúcson" érik a vagyonkezelőket: az idei év első kilenc hónapjában az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó önkéntes nyugdíjkasszák összvagyona 1121 milliárd forintra rúgott; ez éves összevetésben 7,5 százalékos növekedést jelent. Szintén jól szerepeltek az egészségpénztárak: összvagyonuk szeptember végén 47,5 milliárd forintot tett ki, ami az idei második negyedévhez képest 8,6 százalékos növekedés. A szövetség az idei év végére rekordbefizetésre számít, írta a lap.

A CafeteriaTrend több, mint 200 munkaadó körében végzett felmérése szerint nyugdíjpénztári befizetéseknél jövőre 11-ről 24 százalékra nő azon cégek aránya, amelyeknél nem lesz elérhető ez a lehetőség a juttatási palettán. Hasonló képet mutat az egészségpénztári hozzájárulás munkáltatói megítélése is: az idei 37-ről 48 százalékra nőhet azon cégek aránya, amelyeknél jövőre a tervek szerint nem szerepel majd ez a juttatás a kínálatban. A munkáltatói befizetések elapadásával ugyanakkor az egyéni befizetések is csökkenhetnek, ám jelenleg nem lehet megbecsülni, hogy ténylegesen mekkora lesz majd a visszaesés.

(forrás: Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink