hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Igazságos-e adóforintból vagyonhoz juttatni a patikusokat?

Igazságos-e, hogy más vállalkozásokkal szemben, az adófizetők pénzéből juttatják patikához (ismét) a gyógyszerészeket – firtatta a PharmaOnline a gyógyszerészkamara háttérbeszélgetésén.

A háttérbeszélgetésen szóba került az is – írják –, vajon a gyógyszerészeknek van-e elég pénzük arra, hogy a vásárlás során kifizessék azokat az összegeket, amelyeket a befektetők az elmúlt években a gyógyszertárra költöttek. Sohajda Attila alelnök szerint jelentős különbség van a valóban befektetett illetve a befektetésként elszámolt összegek között. Az állami részvételt épp azért szorgalmazták – mondja, mert a patikaláncok tulajdonosai sokkal jobban eligazodnak a gazdasági lehetőségeket szabályzó jogi passzusok között, tájékozottabbak és a gazdasági érdekérvényesítő képességük is jóval erősebb.

A lap cikke szerint a kamarai vezetők attól sem tartanak, hogy adott esetben végül a nevető harmadik, nevezetesen az állam jön ki jól a tranzakciók egy részéből, megszerezve a gyógyszertárak egy részének tulajdonát. Ez a veszély a láncok felszámolására létrehozott Patika Tőkealap igénybevétele során merülhet fel, hiszen ebben az esetben nem a gyógyszerész, hanem az Alap lesz a tulajdonos, s tőle kell – meglehetősen rövid határidővel és nem kedvezményes kamattal (!) megvásárolni – a jogszabály által előírt mértékű tulajdoni hányadot. Csakhogy – állítják a köztestület vezetői, a jogszabályban az is benne foglaltatik, hogy amennyiben a patikusi tulajdonrész nem éri el 2017 január elsejére az 50 százalékot, visszavonják a gyógyszertár működési engedélyét, lényegében tehát bezárják – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink