hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Ráfizethetnek a patikusok a segítségre

Rosszul is elsülhet a kötelező üzletrész-vásárlás: perek sokaságára számít a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke – írja a WebOrvos.

Nem megy majd zökkenőmentesen a többségi patikusi tulajdon kialakítása a hazai gyógyszertárak körében, sőt: perek sokasága és hosszú agónia várható, jósolja a lapnak dr. Mikola Bálint, a MOSZ elnöke. A szövetség számításai szerint 2300 patikából 800-at érinthet a kötelező tulajdonszerzés.

– Szó sincs arról, hogy támogatást kapnának a patikusok, ahogy azt többen tévesen gondolják – szögezi le az MOSZ elnöke, jelezve: nincs tőke az ágazatban, nincs annyi pénzük a patikusoknak, hogy az üzletrészt megvásárolják, sőt: még a kedvezményes hitel a fedezetét sem tudja mindenki előteremteni megfelelő jövedelem híján.

Jóslata szerint a már így is pengeélen táncoló szakmai és üzleti kapcsolatoknak – gyógyszergyár, nagykereskedő, patikus – ártani fog a hatályba lépő rendelkezés, ahogy a nagykereskedői árrés-átcsoportosítással is épp a kedvezményezett patikusok veszítettek. Az sem hozta a várt hatást: nem tudta ellensúlyozni a forgalomcsökkenésből adódó patikai veszteségeket.

Mikola Bálint szerint a kialakult helyzetben háttérszerződések születhetnek, megjelennek a strómanok, a nem valódi tulajdonosokkal pedig csak a szőnyeg alá söprik a problémákat. Véleménye szerint a tulajdonlási kérdést rögtön a kormányváltás után, rapid módon kellett volna kezelni, nem pedig hagyni, hogy különböző határidőkkel és egyéb szempontokkal felpuhuljon a rendszer – olvasható a weborvos.hu-n.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink