hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Két hitelprogrammal segítik a patikák tulajdonosváltását

Kétféle pénzügyi konstrukcióval kívánja támogatni a kormány az alig egy éve meghirdetett célt: 2013 végéig 25, 2017 januárig pedig 50 százalékra emelkedjék a patikusok gyógyszertári tulajdonrésze. Míg a Patika Tőkeprogram a láncba tartozó gyógyszerészeket, a Patika Hitelprogram a többieket segítené ennek elérésében.

A legújabb felmérések szerint jelenleg 2347 közforgalmú patika működik az országban. Közülük a gyógyszerészek tulajdoni hányada 487-ben nem éri el a 25, s további 352-ben pedig az 50 százalékot. Nem véletlen azonban, hogy a kistelepülések kisforgalmú patikáinak döntő többségét az általában benne dolgozó gyógyszerészek tulajdonolják.

A Medical Online információja szerint kétféle hitelprogrammal segítené a kormány a gyógyszerészi tulajdoni hányad növelését. Az egyik a Patika Hitelprogram, amely a Magyar Fejlesztési Bank vállalkozásfejlesztési programjába illeszkedne, a hitelnyújtók azonban a kereskedelmi bankok lennének. Ez egy refinanszírozású hitel, amelynek várható kamata 9-10 százalék lehet, s amelyhez akár 7 százalékos kamattámogatást is nyújthat a kormány. Az önrész mértéke a felvett hitel 10 százaléka, a futamidő – körülbelül egy év türelmi idő után – 10 év.

A láncokba tartozó patikák gyógyszerészeit segítené a Patika Tőkeprogram. Ebben az esetben ez a patikaalap szerezne tulajdont a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban, amelyet rögtön átad az érintett gyógyszerész(ek)nek. A hitelt ebben az esetben három egyenlő részben kellene visszafizetni a tranzakciót követő 3-4-5 években.

Mindkét konstrukcióhoz kizárólag a személyi jogos valamint a patikában rendes munkaviszonyban dolgozó patikusok illetve a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdoni hányaddal rendelkező gyógyszerészek férhetnek hozzá. Egy gyógyszerész egy hitelt vehet fel, ám egy adott gyógyszertárban növelendő a tulajdoni hányad nagyságát, többen folyamodhatnak kölcsönért. Ahhoz a rendeletalkotók mindkét esetben szigorúan ragaszkodnának, hogy a továbbiakban a megszerzett tulajdoni hányadnak megfeleljen a tulajdonosi jogok gyakorlása.

Az ügylet lebonyolítása vagyonértékeléssel jár, ennek kétféle módszerét alkalmazzák majd, esetleg kombinálva a kettőt, egységes kalkulátor szerint.

A gyógyszerészi tulajdonrész növelésével kapcsolatos kormányhatározat végrehajtása azután gyorsult fel, miután tavaly nyáron a miniszterelnök találkozott a Magyar Gyógyszerész Kamara képviselőivel. Ennek során tett említést Orbán Viktor egy olyan állami pénzalap létrehozásáról, amely hosszabb futamidővel, kedvezményes kamattal segítené a tulajdoni hányad tervbe vett növelését.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az unió mit szól majd a tranzakcióhoz, hiszen ez az akció némiképp ellentmond a tulajdon szentségét hirdető elveknek – amelyeket egyébkén Magyarország is vall. Ugyanakkor – mint az az Európai Bíróság több korábbi ítéletéből kiolvasható – a lakosság közvetlen gyógyszerellátása egyrészt tagállami hatáskörbe tartozik, másrészt az ellátás biztonságát, minőségét és hatékonyságát a gyógyszerészek szakmai és egzisztenciális függetlensége biztosíthatja.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink